Artnit

Petak, 15 Novembar 2013 19:43

Berta Morizo - Žena za toaletnim stolom Istaknut

Na slici Žena za toaletnim stolom iz 1875. godine francuska slikarka Berta Morizo prikazuje deo savremenog života, ženu koja doteruje kosu za toaletnim stolom. Slika je u skladu sa estetikom impresionizma za koju se ona zalagala, ali se i diskretno pomera prema oblasti ženskog erotizma koji je istraživao Edgar Dega, Eduar Mane i Pjer Ogist Renoar, a koju su retko prikazivale žene umetnice u to vreme. Slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Berta Morizo je bila bliska prijateljica i čest model Eduara Manea i udala se za njegovog brata Ežena, godinu dana pre nego što je završila sliku Žena za toaletnim stolom. Ona se potpisala na dnu ogledala koje je naslikala na ovoj slici čime je verovatno sugerisala da je slika u njenom slikarstvu efemerna kao srebrni odsjaj.

Slika Žena za toaletnim stolom kao da postoji između ogledala i kreveta. U njenom centru je žena, koja sedi pored ogledala i doteruje kosu. Naramenica haljine na levom ramenu je pala i otkrila veliki deo kože koja izgleda meko, bez mrlja, kao njena haljina od satena. Njena druga ruka je podignuta ka krevetu, koji se jedva nazire. Ženina haljina od satena, anđeosko bele boje blista, a njena plava kosa kao da se presijava. Desna strana slike je puna mrlja boja, a ružičasto i žuto cveće kao da iskače ispred nje.

Izgleda kao da je četkica Berte Morizo prisutna svuda na slici. Slikana je u mekim lakim potezima četkice u nizu nijansi lavande, ružičaste, plave, bele i srebrne boje. Kompozicija slike podseća na vizuelni prizvuk pesme koja je orkestrirana sa takvim mirisnim motivima kao što je očetkana plava kosa, saten, puder u prahu i latice cveća. Svetloprovidna pozadina nalikuje na mećavu od poteza četkice. Donji deo ženine haljine je mešavina pruga bele i sive boje.

Berta Morizo je izlagala na sedam od osam impresionističkih grupnih izložbi. Slika Žena za toaletnim stolom je izložena na Petoj izložbi impresionista 1880. godine, gde je dobila pozitivne kritike.

Žena za toaletnim stolom je umirujuća slika, evokacija tišine i samoće. Međutim, ono što se čini meko i mirno za trenutak postaje zamrznuto u vremenu. Čak i po standardima impresionizma neki delovi ove slike su dosta slobodni, a boje se naglašeno primenjuju.

Pročitano 6957 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Januar 2019 13:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Berta Morizo - Žena za toaletnim stolom