Artnit

Nedelja, 13 Oktobar 2013 17:20

Stefanotis - jasmin sa Madagaskara Istaknut

Stefanotis je zimzelena tropska biljka, puzavica. Pripada porodici mlečika (Asclepiadaceae). Poznata je kao jasmin sa Madagaskara, a u nekim krajevima se naziva svadbeni venac ili svadbeni veo. Ubraja se među najlepše sobne biljke i postala je veoma popularna poslednjih nekoliko godina.

Stefanotis potiče sa ostrva Madagaskara, gde raste kao puzavica, do visine i do 5,5 metara. U Evropu je prenet početkom XIX veka i odmah je pobudio veliko interesovanje.

Tanke stabljike stefanotisa mogu biti duge i po nekoliko metara. Potrebno je da im se osigura oslonac za penjanje, potporna žica ili drvce. Može da se oblikuje da raste u vencu, oko obruča od žice.

Listovi stefanotisa su uski, tamnozeleni, kožasti, ovalnog oblika, i mogu da budu dugi od 8 do 10 santimetara.

Stefanotis uglavnom cveta od proleća do kraja jeseni. Cvetovi rastu u grupama duž stabla. Beli zvezdasti, voštani cvetovi liče na jasmin, ali su krupniji, i imaju veoma intenzivan slatki miris. Cvetovi dugo traju.

Stefanotis je simbol sreće u braku, zato se tradicionalno koristi u bidermajerima.

Da bi se dobila kompaktna biljka i zanimljiv ukras u enterijeru doma, može se orezati i staviti da raste oko plastičnog ili žičanog luka, pričvršćenog za saksiju ili korpu. Ukrštanjem i pletenjem grana stvaraju se raznovrsni oblici.

Pročitano 5936 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 Juli 2019 10:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Stefanotis - jasmin sa Madagaskara