Artnit

Petak, 11 Oktobar 2013 17:33

Ananas - tropski detalj u domu Istaknut

Ananas je žbunasta tropska biljka nalik agavi. Potiče iz Brazila i pripada porodici bromelija. Sve češće se gaji kao sobna biljka, a posebno su zanimljivi njegovi šareni varijeteti. Svojim neobičnim egzotičnim izgledom unosi dašak dalekih tropskih zemalja u enterijeru doma.

Ananas je zeljasta višegodišnja biljka. Dostiže visinu od metar do metar i po. Njegovi listovi su čvrsti, špicasti, sa bodljikavim, obrubljenim ivicama, dugi od tridesetak santimetara do jednog metra. Listovi izrastaju blizu zemlje i stvaraju dekorativne rozete koje okružuju stabljiku.

Neki rodovi ananasa mogu da se gaje kao sobne biljke. Najčešće se gaji tri varijeteta: Ananas comosus, Ananas comosus variegates, Ananas braceatus striatus.

Ananas cveta u proleće kada je star deset do dvadeset meseci. Cvetovi su mali ljubičaste ili crvene boje. Svaki od mnogobrojnih cvetova koji su radijalno raspoređeni rađa mesnati plod, tesno priljubljen uz plodove susednih cvetova. Plodovi se obično javljaju u proleće, sazrevaju tokom šest meseci, a sazreli dobijaju crvenu boju. Iako su vrlo primamljivi, nisu jestivi, ali su veoma dekorativni. Pošto razvije plod biljka počinje da propada, a na njoj se pojavljuju dve do tri mladice.

Pri nabavci sobne biljke, treba birati onu sa listovima jasnih boja, snažnog rasta i bez smeđih vrhova. Ako je biljka velika znači da je već precvetala i da više neće cvetati, ali ona stvara mladice koje se mogu kasnije presaditi. Mlada biljka će dvostruko porasti tokom godine.

Ananas je posebno dobar izbor za tropski stil uređenja doma. Može da postane i zanimljiv detalj u skoro svakom stilu uređenja doma.

Pročitano 4095 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ananas - tropski detalj u domu