Artnit

Ponedeljak, 12 Novembar 2012 08:38

Juka - drvo života Istaknut

Juka se gaji u domu zbog njenog posebno zanimljivog arhitektonskog oblika. To je interesantna, dekorativna sobna biljka koja i svojim neobičnim oblicima i bojama listova može ulepšati svaki enterijer doma. Ova biljka se često zove drvo života zato što je pre oko 2000 godina korišćena kao hrana i lek. Indijanci su je smatrali najlepšom biljkom pustinje.

juka-2

Prirodna staništa juke su Severna Amerika, Južna Amerika, Srednja Amerika, Zapadna Indija. Poznato je oko četrdeset vrsta roda juke. Mnoge vrste se mogu gajiti napolju u umerenim oblastima, a neke mogu podneti čak i oštre mrazeve.

Juke imaju debele odrvljene stabljike na čijim vrhovima izrastaju rozete sa sabljastim listovima. U prirodi i kod jako dobro negovanih sobnih biljaka u saksiji, iz te rozete izrasta cvetna stabljika sa mnogobrojnim zvonastim cvetovima. Zavisno od vrste juka raste i do 12 metara u visinu.

juka-3

Juke sa sporim rastom su pogodne za sobne biljke. Kao sobne biljke najpoznatije su juka elephantipes i juka aloifolia. Juka elephantipes ima krutu, smeđu stabljiku i čuperak zelenila pri vrhu i sabljaste listove. Juka aloifolia ima guste sivo-zelene, čvrste i špicaste listove.

Pročitano 11120 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Januar 2020 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Juka - drvo života