Artnit

Ponedeljak, 12 Novembar 2012 08:28

Paprat - zelena dekoracija Istaknut

Paprati pripadaju jednoj od najstarijih grupa biljaka, a odlikuje ih karakteristična rozeta koju sačinjavaju listovi koji padaju u blagom luku. Oko 10 000 vrsta paprati rasuto je na vlažnim i senovitim mestima širom sveta, ali najviše uspevaju u tropima. Skoro dvesta vrsta paprati može se gajiti i u domu.

Pošto se paprat neobično razmnožava, oduvek je budila maštu posmatrača. Kod mnogih naroda postoje verovanja vezana uz njih. Tako su paprati smatrane lekovitim biljkama koje imaju magičnu moć. Verovalo se i da pronalazak cveta paprati donosi veliku sreću i razne moći. U srednjem veku paprat je sađena u baštama da odbije zle duhove. U viktorijansko doba (XIX vek) paprat je bila izuzetno tražena kao kućna i vrtna biljka, pre svega zbog interesantnih lučno savijenih listova. Paprat je često bila motiv na tekstilu, metalu, papiru, keramici, staklu i slikama.

Danas se paprati gaje u vrtovima, ali i kao sobne biljke. Listovi paprati daju vrtovima magičan izgled i očaravaju raznolikošću svojih formi.

paprat-zelena-dekoracija2

Interesantni oblici i teksture listova paprati daju umirujuću notu i dodaju neobičan akcenat enterijeru doma. Najjednostavnije vrste za gajenje u kućnim uslovima su Asplenium nidus, Davallia canariensis, Nephrolepis (kovrdžava paprat) i Pellaea rotundifolia, a za malo iskusnije venerina vlas (Adiantum), jelenski rogovi (Platycerium), Polypodium aureum i Pieris. Osetljivije vrste paprati je najbolje gajiti u terarijumu.

Paprati su veoma popularne sobne biljke. Interesantna tekstura i neobični oblici njihovih listova kao i brz rast čine ih omiljenim biljkama za dekoraciju u domu. Različite nijanse zelene boje listova slažu se sa mnogim kolor šemama. Paprati mogu biti posebno interesantan dodatak za dekoraciju zidova, jer dodaju dodir prirode zidovima. Mogu se koristiti za dekorisanje kupatila, spavaćih soba, hodnika, dnevnih soba, čak i kuhinja.

paprat-zelena-dekoracija4

Paprati mogu biti inspiracija za kreiranje brojnih unikatnih i kreativnih ideja u enterijeru doma. Lepo izgledaju u enterijeru i same i u grupama. Mogu se smestiti u viseće korpe ili na izdignuto mesto odakle će se spuštati poput slapa, ali i na podu. Ako kombinujete paprat sa drugim sobnim biljkama dobićete živopisnu kombinaciju koja enterijeru daje neobičan izgled. Paprati mogu biti i interesantan detalj u svakom kutku Vašeg doma i uneti dah prirode i svežine.

paprat-zelena-dekoracija5

paprat-zelena-dekoracija6

Pročitano 5843 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 April 2021 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Paprat - zelena dekoracija