Artnit

Nedelja, 06 Oktobar 2013 18:45

Nega kamelije Istaknut

Kamelije koje se gaje kao sobne biljke cvetaju od decembra do maja. Veoma su dekorativne, ali su u isto vreme i veoma zahtevne za održavanje, a naročito sorte koje se gaje u saksijama. Da bi kamelije uvek bile zanimljiv ukras u enterijeru doma potrebno je posvetiti im puno pažnje i nege.

Najbolje kamelije za gajenje u saksijama su one koje sporo rastu, vrste grmolikog izgleda. Kamelije sa blistavim tamnozelenim lišćem izgledaju lepo tokom cele godine, čak i kada ne cvetaju.

Kamelija voli svež, ne pretopli vlažan vazduh i dosta svetla, ali se ne sme izlagati direktnom jakom suncu. Prija joj hladnoća, i ako se drži u pretoploj sobi sa suvim vazduhom, ili se premešta i okreće odbaciće cvet i list. Najbolje je da se na saksiji označi koja strana je okrenuta izvoru svetla, i da se uvek tako okrene.

Saksiju sa kamelijom treba staviti na sunčano mesto, koje nije izloženo jakoj svetlosti. Idealno mesto je prostor između dva prozorska stakla tamo gde postoje dupli prozori.

Minimalna temperatura koja odgovara kameliji je 8, a maksimalna 15 stepeni. Nagle promene temperature i premeštanje iz jedne prostorije u drugu mogu da izazovu žućenje lišća i opadanje cvetova.

Kamelija najbolje uspeva u lakoj rastresitoj, kiselkastoj zemlji, u saksijama koje nisu prevelike. Odgovara joj supstrat koji je mešavina treseta, peska i lišća hrasta ili iglica bora, jer joj obezbeđuje kiselinu i dobru drenažu.

Kamelija se zaliva umereno odstajalom kišnicom ili mekom mlakom vodom, ili vodom sobne temperature. Zemlja mora da bude vlažna i treba je zalivati svakih par dana. Koren kamelije je veoma osetljiv, tako da previše vlažna zemlja može prouzrokovati truljenje korena. Potrebna joj je ravnomerna vlaga, ali ne podnosi ustajalu vodu u podmetaču ispod saksije. Kada je u cvetu pupoljke i lišće treba povremeno prskati čistom vodom. Prija joj i raspršivanje vode u obliku magle. Listove treba jednom nedeljno obrisati vlažnim sunđerom ili povremeno tušem isprati prašinu sa lišća.

Dok kamelija aktivno raste, u proleće i leto, treba je prihranjivati svake druge nedelje veštačkim đubrivom za takav tip biljaka, otopljenim u vodi.

Kamelije ne treba često presađivati, mlađe svake 2 do 3 godine, a starije još ređe, jer ako se ređe presađuju obilnije i lepše cvetaju. Za presađivanje je najpogodnije vreme, kada su mladi izboji završili rast, u leto.

Kamelija se najčešće razmnožava reznicama ili semenom. Međutim, nije je lako razmnožiti u kući.

Svaki pupoljak mora da ima dovoljno mesta da bi procvetao. Na grani je dovoljno dva pupoljka, a ostali se mogu ukloniti rukom.

Da bi se dobila željena veličina i oblik, kamelija se može orezati na proleće. Oblikovanjem kamelija može da postane pravi, ali i veoma osoben bonsai.

Protiv buba, mrava i raznih insekata, kada kamelija ne cveta može se upotrebiti, prirodni insekticid na bazi uljane repice, koji daje i sjaj lišću.

Pročitano 15845 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 02 Juli 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kamelije