Artnit

Nedelja, 11 Novembar 2012 22:48

Nega klivije Istaknut

Klivija je sobna biljka koja se lako gaji. Pogodna je za odgajivače početnike, jer nagrađuje pravilnu negu obilnim cvetanjem.

Kliviji je potrebno mnogo svetla, ali ne podnosi da bude direktno izložena suncu. Zato saksiju sa njom treba staviti na polusenovito mesto u domu ili na terasi, leti. Bolje uspeva na severnoj ili istočnoj strani.

U sobi joj odgovara mesto pored prozora gde nema direktnog sunca. Voli umereno vlažan vazduh, ali dobro podnosi i suvi.

Kao i mnoge tropske biljke, i klivija voli vlažnu zemlju, ali ne i često zalivanje. Zbog toga je treba posaditi u tresetnu zemlju, jer je ona po svojoj strukturi vlažna i ima odličnu propustljivost vode.

Klivija ne cveta odmah, do prvog cvetanja prođe nekad od 3-6 godina. Najčešće cveta od februara do maja. Za vreme cvetanja, treba je staviti bliže prozoru, ali nikako na direktno sunce. Treba je više zalivati i povremeno prihranjivati. Pošto su njeni meki, mesnati koreni prilično osetljivi, višak vode iz podmetača treba prosuti. Ukoliko želite da klivija cveta i narednih godina, kada cvet počne da se suši, uklonite ga sa stabljike, kako biljka ne bi trošila energiju na održavanje cveta. Kada stabljika počne da se suši, odrežite je pri dnu kako biste je "podmladili".

Od aprila do septembra kliviju treba prihranjivati tečnim đubrivom na svake dve nedelje. U periodu od septembra do januara biljka mora da miruje. U to vreme oskudno se zaliva i ne đubri se, ne prihranjuje. Lišće treba stalno brisati i povremeno orošavati. Biljku treba držati u svetloj prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 15 stepeni. Ako joj se ne obezbedi mirovanje, neće cvetati. Pre cvetanja može se malo prskati po lišću, a tokom toplih dana zalivati jednom nedeljno.

Klivija se razmnožava odvajanjem bočnih izdanaka i semenom. Pošto procveta, uz koren stabljike počnu da rastu mali pelceri. Možete ih ostaviti da se razvijaju uz biljku i već za dve godine dobićete bokor prelepih cvetova. Pelcer treba odvojiti od biljke tek kada mlada biljka ima barem četiri lista i kada utvrdite da je njen koren dovoljno jak. Pelcer treba posaditi u mešavinu treseta i peska, a posle šest meseci u keramičku saksiju u koju je dodat čist treset. Ako pustite da Vaša biljka donese seme, sprečićete je verovatno u cvetanju naredne godine. Gajenjem iz semena gube se karakteristike matične biljke, a biljka će procvetati tek za tri godine.

Kliviju bi trebalo da presađujete svake godine, uvek u što veću saksiju, jer će tada biti bujnija. Najpovoljnije vreme za to je neposredno posle cvetanja. Presađuje se pažljivo zbog veoma krtih žila. Zemlja u saksiji se promeni i stavlja se ona kupljena u cvećari ili neka druga kvalitetna zemlja. Na dno saksije se obavezno stavlja drenažni sloj.

Klivija jasno daje do znanja kad joj nešto nedostaje. Ako nema cvetne drške, to je znak da je biljka zalivana preobilno u periodu mirovanja. Žute tačke na lišću su znak da se biljka previše zaliva. Ako se drži na pretamnom mestu, listovi će se i cepati, krzati.

Dešava se da kliviju napadnu vaši. Kada se primete, pažljivo se razmaknu listovi i dobro isprskaju nekim hemijskim sredstvom protiv biljnih vašiju. Po potrebi se to ponovi nekoliko puta.

Klivija je otrovna, jer sadrži alkaloid likorin. Ako je gajite, držite je van domašaja dece.

Ako je nega klivije pravilna imaćete zaista divnu sobnu biljku. Ova sobna biljka će Vam svojim prelepim cvetovima uneti boju i prolećnu svežinu, a njeni sjajni listovi ukrasiti enterijer doma.

Pročitano 21679 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 24 Novembar 2018 12:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega klivije