Artnit

Nedelja, 29 Septembar 2013 19:19

Aloja vera - tihi iscelitelj Istaknut

Aloja vera je lekovita i ukrasna biljka. Zbog njenih lekovitih svojstava nazivali su je biljka besmrtnosti, fontana mladosti, tihi iscelitelj, harmonični lek. Sve češće se gaji i kao sobna biljka zbog svog zanimljivog izgleda. Kao sobna biljka smanjuje uticaj štetnih materija u prostoru i povećava količinu kiseonika.

Svojim debelim lišćem sa bodljicama aloja vera podseća na sukulente, ali pripada porodici ljiljana. Obuhvata oko 200 poznatih vrsta. Razlikuju se dve grupe: niske - bez stabla i visoke - sa stablom. Samo četiri vrste imaju lekovita svojstva - Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox. Najlekovitija i najbogatija vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i ostalim korisnim sastojcima je Aloe Barbadensis Miller, poznata pod nazivom Aloe vera ili prava aloja.

Aloja vera je relativno niska, zeljasta, biljka koja može da poraste oko 80 do 100 cm u visinu. Njeni listovi su bledozeleni, mesnati, debeli, duguljasti, sa oštrim vrhom i nazubljenim obodom. Listovi rastu direktno iz zemlje i stvaraju rozetu iz čije sredine izrasta cvetna drška koja se završava u vidu žutih ili crvenkastih cevolikih cvetova sakupljenih u grozdaste cvasti. Aloja vera prvi put cveta tek između treće i šeste godine.

Aloja vera sadrži skoro sve prirodne sastojke neophodne za normalno održavanje svih biohemijskih procesa i vitalnih funkcija organizma. Ona sadrži oko 240 hranljivih i lekovitih sastojaka. Svaki deo aloje je lekovit, a najviše se upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

Mlada aloja vera i ona koja prirodno ima manji rast, može da se čuva na prozorskoj dasci ili blizu prozora u lepim dekorativnim saksijama. Visoke aloje služe za dekoraciju većih prostora u domu.

U kupatilu može da se posadi aloja vera, jer je otporna na promene temperature, a sok od njenog lišća ublažava opekotine.

Pročitano 4690 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 20 Maj 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aloja vera - tihi iscelitelj