Artnit

Sreda, 25 Septembar 2013 17:02

Kamelija - zimska ruža Istaknut

Kamelije su veoma popularne biljke, jer se njihovi cvetovi raznolikih formi i boja javljaju u periodu od kasne jeseni do ranog proleća, u zavisnosti od vrste. Zbog svoje lepote, sličnosti sa ružama i cvetanja u toku zime često se zove i zimska ruža. U svojoj postojbini kamelija je drvo koje poraste i do 15 m, dok kao sobni ukrasni žbun može da poraste do 1 m.

Kamelije (rod Camellia) pripadaju porodici čajevaca (Theaceae). Ime rodu je dao švedski botaničar Karl von Line u čast češkog botaničara, isusovca i misionara na Filipinima Georga Jozefa Kamela, koji je u svojim pismima opisao lepotu kamelije i doneo prvu kameliju 1740. godine u Evropu.

U toplim područjima kamelije rastu slobodno u prirodi kao grmovi ili manja grmolika stabla. U prirodi je pronađeno dvesta vrsta divljih kamelija, a stvoreno je više od 300 000 kultivara. Najpoznatije vrste su Camellia sinensis (čajna biljka), poznata kao cvet planinskog čaja, i ukrasna vrsta Camellia japonica, poznata pod nazivom japanska kamelija ili japanska ruža, koja je danas najraširenija i najpristupačnija vrsta kamelije.

Listovi kamelije su tamnozeleni, sjajni, kožasti, ovalni ili duguljasti, izreckani na ivicama. Plod je odrvenela čaura sa nekoliko krupnih semenki.

Zavisno od vrste, kamelije cvetaju od kasne jeseni do maja. Cvetovi variraju veličinom, oblikom i bojom. Mogu da budu poput ruže ili zvončića, jednostavni ili dupli, bele, narandžaste, ružičaste, bež ili crvene boje, šareni, sa tačkicama ili pegama. Cvetovi opojno mirišu.

Kamelija se može gajiti u vrtu, kao drvo, visoko i do 9 m, kao žbun, visine oko 4 m, ili kao saksijsko cveće.

Pročitano 14539 puta
Više iz ove kategorije « Nega hoje Nega anturijuma »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kamelija - zimska ruža