Artnit

Subota, 10 Novembar 2012 22:24

Klivija - egzotična lepotica Istaknut

Klivija omiljena sobna biljka, potiče iz Južne Afrike. U Englesku je preneta 1854. godine. Dobila je ime po vojvotkinji od Northumberlanda, čije je devojačko prezime bilo Clive.

Listovi klivije su stalno zeleni i liče na vodoskok koji izbija iz saksije. Uski listovi u parovima, simetrično izrastaju iz zadebljanog mesnatog korena.

Jedanput godišnje u rano proleće, izbija stabljika sa krunom prelepih cvetova, sličnih trubicama. Ovi cvetovi je odjednom preobraze od sobne biljke zelenih listova u egzotičnu lepoticu. Njeni cvetovi su najčešće narandžasti, ali ukrštanjem su dobijene divne nijanse narandžasto crvene, žute i krem bele. Kod nekih vrsta trubice su otvorenije nego kod drugih, ali varijeteti sa tim odlikama nemaju posebna imena.

Postoji nekoliko vrsta klivije i svaka je lepa na svoj poseban način. Najčešća i najrasprostranjenija vrsta kod nas je Clivia miniata zbog njenih mirišljavih cvetova i listova koji su deblji i mesnatiji. Dužina listova je do 60 cm, a cvetovi su do 5 cm narandžasto-crvene boje sa žutim odsjajem.

Klivija je neobična, egzotična sobna biljka. Smatraju je i rivalom prelepe orhideje. Kao dekorativna biljka i divan ukras u enterijeru doma korišćena je još u 19.veku i često se viđala uz teške baršunaste zavese viktorijanskih salona. Danas je to sjajna sobna biljka za savremeno i šik uređenje doma zbog svojih lepih, dugačkih uzanih listova. Njeni linearni listovi deluju veoma dekorativno i elegantno u svako doba godine. Svojim prelepim cvetovima ona će uvek uneti miris proleća i oživeti dom.

Pročitano 3577 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Klivija - egzotična lepotica