Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 16:39

Saksijske hrizanteme Istaknut

Poslednjih godina hrizantema se sve više koristi kao saksijska biljka. Saksijske hrizanteme svih boja i veličina, oblika cvetova ukrašavaju terase, balkone, ali i vrtove. One stvaraju poseban vizuelni efekat u prostoru tokom jesenjih dana.

Oblici cveta saksijske hrizanteme su raznovrsni. Mogu da budu sitnocvetne, krupnocvetne i srednjeg cveta. Najčešće boje cvetova su crvena, žuta, ružičasta, ljubičasta, bela.

Najpopularnije su patuljaste hrizanteme, koje imaju brojne cvetne glavice sa sitnim cvetovima. Zvezdaste cvasti gusto prekrivaju biljku i stvaraju zaobljen oblik. Poslednjih godina postale su popularne saksijske hrizanteme Chrysanthemum morifolium Charmm, visine oko 30 cm. One cvetaju tokom poznog leta i jeseni, šest do osam nedelja, a cvetovi su različitih oblika i boja.

Saksijskoj hrizantemi odgovara prohladno i svetlo mesto, zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Najbolje uspeva na istočnoj i severnoj strani.

Saksijska hrizantema se zaliva nekoliko puta nedeljno. Dok cveta zaliva se češće, po mogućnosti svakog dana.

Od proleća do završetka cvetanja hrizanteme se prihranjuju đubrivom za cvetnice.

Posle cvetanja hrizanteme se skraćuju. Zimi se čuvaju u prostoriji čija je idealna temperatura oko 7 stepeni.

Kupljene hrizanteme se presađuju u dublju saksiju, samo za 1,5 do 2 cm veću u prečniku od kupovne saksije. Na dno saksije se stavljaju kamenčići, a zatim mešavina zemlje za cveće i peska u odnosu oko 3:1. Posle sađenja biljku treba zaliti. Preporučuje se presađivanje svake dve do tri godine u veću saksiju.

Pročitano 5848 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Juni 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Saksijske hrizanteme