Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 10:51

Nega krotona Istaknut

Kroton je sobna biljka koja nije teška za gajenje, ali potrebno je određeno iskustvo i znanje. Ako je nega pravilna ova dekorativna biljka sa šarenim listovima raznovrsnih oblika može veoma dugo da bude interesantan ukras u enterijeru doma.

Da bi listovi krotona zadržali vatromet boja mora stajati na veoma svetlom mestu, ali treba da se izbegava podnevno sunce. Što je više svetla, to će šare na listovima biti izraženije i lepše. Takođe, ne treba ga stavljati na mesta koja su izložena promaji. Idealno mesto je prozor prema istoku ili zapadu.

Optimalna temperatura za rast krotona je oko 20 stepeni. Temperatura ne sme da se znatno koleba, jer tada dolazi do opadanja listova, pa i propadanja biljke. Leti dobro podnosi temperaturu i do 27 stepeni, a tokom zime ne sme pasti ispod 12 stepeni.

Zemlja u saksiji treba da bude uvek vlažna, ali dobro drenirana. Kroton ne treba da stoji u vodi, a višak vode iz podmetača se prosipa nakon desetak minuta od zalivanja. Zemlja ne treba ni potpuno da se isuši.

Kroton je osetljiv na tvrdu i hladnu vodu, i može da odbaci listove. Tokom leta se zaliva jednom ili dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno.

Ako je vazduh u prostoriji topliji i suv, naročito u prostoriji sa centralnim grejanjem listovi krotona klonu. Zato ga treba nekoliko puta dnevno prskati mlakom, mekom vodom.

Kroton se prihranjuje u toku vegetacije svake dve do tri nedelje tekućim đubrivom za lisnate biljke, sa dosta kalijuma koji doprinosi obojenosti listova.

Za razmnožavanje u proleće se koriste vršne reznice duge najmanje 10 cm i sa najmanje dva para listova. Reznica se odreže tik ispod donjih listova ukoso, zapraši drvenim ugljem, odstrani se donji par listova i zabode u vlažnu zemlju ili mokri pesak, a može i da se stavi u vodu. Dobro je da se posuda sa reznicama pokrije staklenom posudom ili plastičnom folijom. Saksija se drži na svetlom mestu. Idealna temperatura zemljišta je oko 25 do 30 stepeni, a vazduha oko 25 stepeni. Reznica će pustiti koren za tri do četiri nedelje, a najduže za dva meseca.

Kroton se presađuje u proleće, samo ako je neophodno, kada je korenje zbijeno, a novi listovi mali, u jedan broj veću saksiju, u zemlju blago kisele reakcije, na primer u tresetni supstrat. Posle presađivanja se dobro zalije i ostavi u hlad. Ne zaliva se dva dana da bi se podstaklo urastanje korenja u kompost.

Da bi kroton imao žbunast i zbijen oblik, ili ako je stabljika ostala bez donjih listova u proleće ga treba orezati. Mesto na kome je načinjen rez zapraši se drvenim ugljem da bi se zaustavilo isticanje mlečno-belog soka koji je otrovan. Orezana biljka poteraće nove mlade izboje, a orezane grančice mogu da služe za razmnožavanje.

Pročitano 73838 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega krotona