Artnit

Subota, 21 Septembar 2013 14:05

Kroton - šarena biljka Istaknut

Kroton (Codiaeum Variegatum Piscum) je jedna od najšarenijih sobnih biljaka. Poreklom je sa Malajskog arhipelaga, a u Evropu je prvi put doneta u London 1875. godine. Njeno ime potiče od domorodačkog imena biljke - Kodibo, a zbog svojih šarenih listova poznata je i po imenu Kaput Svetog Josipa.

Kroton je zimzelena tropska biljka. U zemlji porekla raste kao zimzeleni grm visine do 3 metra, a kao sobna biljka poraste do 1-1,5 metra.

Listovi krotona su veliki kožasti i sjajni, sa izrazitim, žutim rebrastim šarama, koje su međusobno spojene jarkim bojama. Naličje lista je obično crvenkasto.

Danas postoji nekoliko stotina varijeteta krotona, koji mogu da budu različitih boja i oblika, a na istoj biljci se ne mogu naći dva ista lista. Listovi mogu biti uski, duguljasti, ovalni, nazubljeni, duboko zarezani, kopljasti, vrpčasti. Šare na listovima mogu da budu u nijansama zelene, crvene, ružičaste, bele, žute, narandžaste ili braon boje, u obliku pega, pruga ili tačaka.

Tokom leta se na odraslim biljkama razvija neupadljiv klas sitnih žutih cvetova, zvezdastog oblika i bez mirisa. Cvetovi se veoma retko pojavljuju na biljkama koje se gaje u zatvorenom prostoru.

Kroton u saksiji postaje lep ukras u domu tokom cele godine. Od proleća do jeseni može da ukrašava i balkone i terase.

Šareni listovi i njihovi raznovrsni oblici su atraktivan detalj u enterijeru doma.

Pročitano 7474 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kroton - šarena biljka