Artnit

Četvrtak, 29 Avgust 2013 17:41

Aglaonema - svetleća nit Istaknut

Aglaonema je lisnata dekorativna sobna biljka koja svojim izgledom podseća na difenbahiju. Potiče iz Indonezije. Prošarano lišće veoma gustog rasta unosi u dom delić egzotike. Njeno ime je izvedeno od grčkih reči aglaos - svetlo i hema - nit, što znači svetleća nit. U engleskom govornom području poznata je kao kineski evergreen.

Rod Aglaonema pripada porodici kozlaca i zastupljen je sa oko 50 vrsta. Većina vrsta ima lepo šareno lišće. Najpoznatija je Aglaonema crispum, poznata pod nazivom srebrna kraljica.

Postoje vrste aglaoneme sa manje ili više šarenim lišćem, sa listovima različitih oblika i veličina. Listovi mogu da budu dugi od 15 do 25, a široki oko 7 santimetara. Na njihovoj tamnozelenoj osnovi se provlače nijanse bele, srebrne i krem boje, koje podsećaju na šare na mermeru. Postoje i hibridne vrste sa crvenkastim listovima. Uz dobru negu stvaraju 5 do 6 listova godišnje.

Neugledni, sitni cvetovi bele ili žute boje, bez mirisa se ponekad javljaju tokom proleća ili leta. Iz njih se razvijaju crvenkaste, okrugle bobice.

Aglaonema se dobro uklapa sa ostalim tropskim lisnatim biljkama koje ne podnose jako sunce, a potrebno im je mnogo toplote - fikusima, filadendronima.

U većim saksijama aglaonema izgleda veoma zanimljivo zbog neobičnog oblika lista i načina rasta.

Aglaonema apsorbuje zagađivače iz plastike, itisona i boja za zidove. Njena gusta biljna vlakna su kao filteri koji "hvataju" štetne molekule. Zato je pogodna naročito za sobe sa ulične strane, kuhinje (posebno ako se kuva na plin) i sobe u kojima stoji kompjuter.

Pročitano 8531 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Maj 2019 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aglaonema - svetleća nit