Artnit

Petak, 23 Avgust 2013 17:49

Hrizantema - zimska ruža Istaknut

Džejms Tiso - Hrizanteme Džejms Tiso - Hrizanteme

Hrizanteme cvetaju od poznog leta do kraja jeseni i ukrašavaju vrtove, terase, balkone. Zbog cvetanja u kasnu jesen i dobrog podnošenja hladnoće, u narodu se zove i zimska ruža. Naziv hrizantema potiče od grčke reči chrysos (zlato) i anthos (cvet), što znači zlatni cvet. Zlatnožuta boja je boja originalne hrizanteme koja je pre više hiljada godina gajena u Kini. U Evropu je stigla u XVII veku i veoma brzo se proširila, i postala popularna baštenska biljka.

Rod hrizantema obuhvata oko 30 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka. Prema izgledu cveta hrizanteme se dele u pet grupa: kineske sa laticama savijenim nadole, japanske sa laticama savijenim nagore, krupnocvetne (baštenske) sa prečnikom cveta 20 do 30 cm, sitnocvetne sa prečnikom cveta 5 do 10 cm i dekorativne koje objedinjuju osobine sitnocvetnih i krupnocvetnih hrizantema. Cvetovi mogu da budu jednobojni, šatirani, ili dvobojni. Najčešće boje cveta su: bela, žuta, crvena, narandžasta, ružičasta, ljubičasta.

Koren hrizanteme je veoma dobro razvijen, a stabljika uspravna. Listovi su jajastog oblika, rascepljeni. Zavisno od vrste, visina im se kreće od 40 do 90 cm.

Hrizanteme se sade u vrtu. Lepo izgledaju u kombinaciji sa zimzelenim biljkama.

Veoma su popularne patuljaste hrizanteme, posebno za terase, balkone i prozore. Njihove brojne cvetne glavice sa sitnim cvetovima su u jesen zanimljivi ukrasi.

Sorte sa krupnim cvetovima i dužim drškama dekorativno izgledaju i dugo traju u vazi, kao rezano cveće.

Po feng šuiju, hrizantema je simbol sreće i bezbrižnog života. Veruje se da donosi mnogo radosti i veselja u dom. Sadi se u feng šui vrtovima, jer je sunčanožute boje.

Pročitano 10399 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Juni 2014 14:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hrizantema - zimska ruža