Artnit

Ponedeljak, 19 Avgust 2013 16:24

Nega peperomije Istaknut

Peperomija ili biberovac je poznata sobna biljka neobičnih listova. Dokazano je i da peperomija pomaže kod štetnog zračenja. Televizori, kompjuteri, mobilni telefoni, mikrotalasne pećnice i drugi kućni aparati samo su neki od izvora zračenja u domu. Nije laka za gajenje, ali uz malo nege i malo znanja može da postane zanimljiv ukras u domu.

Peperomija raste u periodu od marta do septembra, zatim prelazi na zimsko mirovanje, koje traje od septembra do februara.

Optimalna temperatura za peperomiju je između 24 i 28 stepeni. Tokom zime drži se dalje od izvora toplote, u prostoriji gde temperatura ne bi trebalo da bude niža od 15 stepeni. Leti ne podnosi velike vrućine, a preporučena temperatura je 24 stepeni.

Peperomija je osetljiva na nagle promene temperature, promaju. Smeđa boja na ivicama listova ukazuje da je biljka doživela temperaturni šok, pa treba da se skloni sa promaje i obezbedi ujednačena temperatura.

Peperomiji odgovara svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca, ili polusenka. Direktno sunce može da izazove plamenjaču. Dobro mesto je blizu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani.

Od maja do avgusta peperomija se zaliva jedanput u sedam do deset dana, a tokom ostalih meseci jednom u petnaest do dvadeset dana. Između dva zalivanja supstrat treba da se prosuši, ali da se ne osuši potpuno i stvori pokorica. Najbolje je zalivati kada se prosuši dve trećine supstrata, iz podmetača mlakom, demineralizovanom vodom. Dobra je ostajala kišnica, jer biljka ne trpi krečnjak u vodi.

Kako peperomiji prija visoka vlažnost vazduha češće se orošava tokom zime u toploj sobi, ili se saksija sa biljkom postavi na vlažne kamenčiće. U letnjim mesecima potrebno je redovno orošavanje, ali treba izbegavati zadržavanje vode među listovima. Kada je oblačno i vlažno vreme ne treba je orošavati, jer joj škodi.

Usled preteranog zalivanja koren i stablo peperomije trule, a njeni listovi gube boju, venu i trule. Ako je supstrat suviše vlažan može da izazove i sivu plesan. Pri nedostatku vode biljka odbacuje listove.

Peperomija najbolje uspeva u laganoj rastresitoj mešavini zemlje i peska. Na dno saksije, kao drenaža, stavlja se šljunak ili krhotine saksije. Idealne su glinene saksije manjih dimenzija zbog regulisanja vodnog režima.

U proleće, svake druge ili treće godine peperomija se presađuje u pliću glinenu saksiju. Biljka treba pažljivo da se izvadi iz saksije da se ne bi oštetio korenov sistem, a kao supstrat se koristi mešavina humusne zemlje i peska.

Peperomija se prihranjuje tečnim đubrivom za zelene biljke svake dve nedelje tokom vegetacije.

Peperomije se razmnožavaju reznicama od februara do avgusta na temperaturi od 18 do 20 stepeni. Za reznice se koriste vršni izboji. Debelolisne sorte se razmnožavaju lišćem kao afričke ljubičice, ostavlja se i deo lisne peteljke oko 2 cm, koje se stavljaju u perlit ili pesak. Biljke se najbolje zakorenjuju u periodu jun-avgust, kada ima dovoljno toplote.

Da bi peperomija bila lep ukras oštećene listove treba redovno uklanjati. Veoma je osetljiva na sjaj za lišće.

Pročitano 15656 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Januar 2019 14:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega peperomije