Artnit

Nedelja, 18 Avgust 2013 16:40

Srećni bambus - Lucky Bamboo Istaknut

Srećni bambus ima posebno mesto u kineskoj tradiciji. Samo izgledom podseća na bambus, a u stvari pripada rodu dracena, i poznat je po nazivu Dracena sanderiana. Tradicionalno se kupuje pre Nove godine i poklanja pri useljenju u novi dom. On simboliše mudrost, prilagođavanje, snagu, izdržljivost i otpornost, i smatra se da je dobar zaštitnik u teškim vremenima. Prema kineskom verovanju ova sobna biljka u domu donosi sreću i blagostanje.

Feng šui pridaje poseban značaj srećnom bambusu u uređenju enterijera doma. Smatra se za najbolju feng šui biljku i biljku sreće, zato što u sebi sadrži svih pet elemenata - drvo, zemlju, vodu, vatru i metal koji u potpunosti usklađuju životnu sredinu.

Broj stabljika srećnog bambusa određuje segment sreće koji želite da potencirate. Tako dve stabljike simbolišu ljubav i brak, tri stabljike sreću, bogatstvo i dugovečnost, pet stabljika zdravlje, sedam stabljika blagostanje, a osam bogatstvo. Broj devet simboliše sreću na svim poljima, a deset savršenstvo. Veruje se da srećni bambus pruža više kada ima veći broj stabljika. Na primer, broj 21 donosi obilje blagoslova.

Srećni bambus najbolje uspeva u čistoj vodi koja može da se oplemeni ukrasima poput kamenčića ili kuglica. Po feng šuiju bambusi se stavljaju u metalnu vazu ili u staklenu posudu sa novčićem unutra, a stabljike zavežu crvenim končićem da bi se dobio srećni bambus. Za zanimljiviji izgled može da se ubaci i nekoliko kamenčića.

Po feng šuiju srećni bambus pozitivno utiče na atmosferu u domu i emocije ukućana, pozitivno utiče na zdravlje, daje energiju ljubavnom životu. Zato se preporučuje za dekoraciju uglova prostorija. Međutim, gde god da se stavi daje pozitivnu energiju.

Srećni bambus može da se gaji u dnevnoj ili radnoj sobi, čak i u kupatilu gde mnoge druge biljke obično ne uspevaju. Veoma je korisno da se stavi u radnu sobu ili u blizini mesta na kojem se čuva novac.

Bilo da je u pitanju jedan štap srećnog bambusa ili više njih vezanih i oblikovanih da čine izgled pagode u plitkoj posudi - u običnoj vodi, bez zemlje, biće lep ukras.

Pročitano 22657 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Januar 2019 12:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Srećni bambus - Lucky Bamboo