Artnit

Subota, 17 Avgust 2013 21:14

Peperomija - biberovac Istaknut

Peperomija ili biberovac je tropska biljka koja se često gaji kao sobna biljka zbog interesantnih listova. Ime je grčkog porekla, pepero - biber, papar i onos - jednak, isti. Potiče iz tropskih prašuma Južne Amerike, gde neke vrste žive na drveću kao epifiti, a druge na zemlji.

Postoji preko 1000 zabeleženih vrsta peperomija, zato ima i dosta variranja u izgledu. Neke vrste su od velike ekonomske važnosti jer proizvode plod biber. Prema načinu rasta, peperomije se dele u tri grupe: puzajuće, grmolike i vrste uspravnog rasta. Njihova visina se kreće od 5 do 30 cm. Najčešće se gaje grmolike vrste koje mogu da porastu od 10 do 15 cm.

Koren peperomije je uglavnom slabo razvijen, zbog čega su ove biljke pogodne za gajenje u ograničenom prostoru i manjim saksijama.

Oblik i veličina listova peperomije se može razlikovati, od onih sa izraženom peteljkom do onih koji je gotovo i nemaju, okrugli, srcoliki ili kopljasti. Listovi mogu biti mesnati, naborani, glatki, dlakavi. Boje i šare listova su raznovrsne: zeleni ili prošarani, mramorni ili sa svetlozelenim, crvenim ili sivim prugama.

Neobični cvetovi skupljeni u klasolike ili metličaste cvasti se nalaze na tankim drškama iznad lišća. Oni su bele, zelene ili smeđe boje i uglavnom nisu dekorativni. U novije vreme su stvorene i sorte sa dekorativnim cvastima.

Peperomija se najčešće sadi u male saksije, jer raste veoma sporo i niska je.

U plićim žardinjerama može se napraviti mali neobičan vrt od peperomija različitih visina i oblika i boje listova.

Pročitano 6606 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 07 Januar 2019 16:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Peperomija - biberovac