Artnit

Petak, 16 Avgust 2013 18:09

Nega filadendrona Istaknut

Filadendron je poznata i veoma rasprostranjena sobna biljka. To je jedna od najotpornijih sobnih biljaka. Gaji se relativno lako, jedino što mu treba je puno prostora, jer može da poraste i do tri metra.

Filadendron ne voli jako svetlo, pa ga zbog toga ne treba izlagati direktnim sunčevim zracima. Može da uspeva i na nešto tamnijem, ali ne i na sasvim mračnom mestu. Tokom cele godine se drži u sobi na zaklonjenom mestu od sunca. Ne preporučuje se da se leti iznosi na terasu, jer se listovi mogu oštetiti ako terasa nije zaštićena. Ne podnosi promaju, kao ni premeštanje i okretanja saksije oko ose.

Svi filadendroni traže veliku vlagu, jer potiču iz vlažnih toplih prašuma Južne Amerike. Za vreme rasta treba ga obilno zalivati odstajalom vodom sobne temperature, tako da mu je zemlja stalno vlažna. Jednom nedeljno potrebno je vlažnim sunđerom natopljenim u mlakoj vodi obrisati listove od prašine. Leti se zaliva jednom nedeljno i orošava svakodnevno. Zimi se zaliva i orošava nešto ređe, dva puta nedeljno. Zalivanje i orošavanje, ipak najviše zavisi od temperature prostorije u kojoj je biljka smeštena zimi.

Filadendron dosta dobro podnosi razliku u temperaturi. Veoma dobro uspeva na temperaturi od 10 do 25 stepeni.

Filadendron se sadi u veliku saksiju ili sud, u veoma hranljivu mešavinu zemlje. Odgovaraju mu najviše lagani tresetni komposti koji omogućavaju dobro oceđivanje.

Zbog obilne mase, filadendronu je potrebno dosta hrane. Prihranjuje se tečnim mineralnim đubrivom za zelene biljke, na svake tri nedelje u toku vegetacije, od marta do septembra, jer se na taj način omogućava nesmetan rast.

Preveliki filadendroni se mogu skratiti.

Mlade biljke treba svakog proleća presaditi. Da bi se osigurala drenaža na dno saksije treba staviti sloj grubog peska ili krhotina od saksije. Kod starijih biljaka dovoljno je promeniti površinski sloj zemlje.

U rano proleće filadendron se razmnožava pomoću vršnih reznica od velike biljke. Svaka reznica mora da ima bar po jedan pupoljak koji se ukopa koso u pesak, peskoviti treset ili u zemlju na dubinu od jednog santimetra, gde brzo pušta žilice i nadzemne izdanke.

Uz malu negu filadendron je zanimljiv zeleni detalj u enterijeru doma tokom cele godine.

Pročitano 19752 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Januar 2019 14:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega filadendrona