Artnit

Subota, 10 Avgust 2013 18:35

Hlorofitum - zeleni ljiljan Istaknut

Hlorofitum ili zeleni ljiljan, kako se često naziva potiče iz južne Afrike, a u Evropu je stigao početkom XIX veka. Zbog zanimljivog izgleda, nazivaju ga biljka pauk i biljka avion. Poznato je da osvežava vazduh u prostoriji. Veoma je dekorativna sobna biljka sa svojim zelenim ili prošaranim, izduženim listovima, a uspešno se gaji i kao vodena biljka.

Hlorofitum je višegodišnja zeljasta biljka, sa mesnatim korenjem i kompaktnim busenom. Listovi su dugi, povijeni, a postoje i varijeteti sa "kovrdžavim" listovima. Boja listova kreće se od čisto zelene do bledozelene boje sa prugama bele ili žute boje. Stvara duge izdanke sa malim belim cvetovima u obliku zvezdica koji podsećaju na lisnate ružice.

Hlorofitum je iz roda ljiljana i postoji oko četrdeset poznatih vrsta.

Vrste hlorofituma sa potpuno zelenim lišćem traže veoma malo svetlosti. Zato su pogodne za prostore koji nisu bogati svetlom.

Vrstama hlorofituma šarenih, belo-zelenih ili žuto-zelenih listova potrebno je više svetla, ali ne vole direktno sunce.

Hlorofitum je veoma zamimljiva biljka za police sa svojim dugim, zelenim, beloprugastim ili žutoprugastim lišćem.

Starije biljke sa mnogobrojnim visećim izdancima, na kojima su se razvile mlade biljčice koje vise ukrug u lukovima izgledaju veoma dekorativno u visećoj saksiji ili korpi. Ćetiri ili pet mladih biljaka posađenih zajedno u visećoj korpi prečnika 30 cm izgledaju veoma zanimljivo.

Hlorofitum odlično prečišćava vazduh. On uklanja formaldehid i ugljen-monoksid iz vazduha, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno da se stavi u kupatilo. Smatra se da je jedna biljka dovoljna za deset kvadrata.

Pročitano 5911 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Januar 2014 16:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hlorofitum - zeleni ljiljan