Artnit

Petak, 02 Avgust 2013 18:32

Adam - Alocasia Istaknut

Biljka adam (Alocasia) je poreklom iz tropskih predela Indije. U svojoj postojbini dostiže veliku visinu, pa se često ispod njegovih listova odmaraju ljudi. U kontinentalnim zemljama se odavno gaji kao sobna biljka. Brzo raste i njegovi veliki listovi postaju zanimljiv egzotičan detalj u enterijeru, a za vreme toplijih dana i u eksterijeru doma.

Adam ima veoma lepe, široke, velike tamnozelene listove na dugim drškama. Karakteriše ga izumiranje donjih listova, dok se gornji postepeno, jedan za drugim razvijaju. Cveta leti malim i neuglednim cvetovima zelene boje koji podsećaju na Anturijum. Iz cveta se razvija semenka kojom se može uspešno razmnožiti.

Pošto je adam biljka svetlosti, treba ga staviti na mesto sa dovoljno sunca. Ne treba ga direktno izlagati sunčevoj svetlosti, jer listovi mogu da požute i počnu da se suše. Može da napreduje dobro i na senovitim mestima, ali tada ima daleko duže lisne drške i treba da se zaliva znatno manje.

Idealna temperatura u zimskom periodu za gajenje adama je 15 stepeni, a najmanja koju može da podnese je 5 stepeni. Lepo raste dok je napolju, i zato u proleće, nakon mrazeva može da se iznese napolje. Leti mu odgovaraju visoke temperature, ali ne podnosi direktno sunce i treba ga držati u senci. Listove treba redovno prskati, jer crveni pauk brzo napada njegove donje strane.

Zato što je biljka toplih predela, adam dobro podnosi centralno grejanje. Međutim, suv i zadimljen vazduh u sobi može da izazove sušenje listova po uglovima.

Adamu odgovara jaka, ali propustljiva plodna zemlja. Najbolje je da se zasadi u kompost za lisnate biljke pomešan sa nešto šljunka i vrtne zemlje. Dobar izbor je mešavina vrtlarske zemlje koja se nabavlja u cvećarama, jer je dezinfikovana.

Adamu prija dosta vode, pa ga treba često zalivati, naročito ako je u sobi centralno grejanje. Leti se zaliva skoro svaka dva dana, a zimi dva puta nedeljno. Supstrat treba da bude uvek umereno vlažan, ali voda se ne sme nikada zadržavati u saksiji, jer korenov sistem može da istruli. Da bi dobio dovoljno vlage potrebno je svakodnevno prebrisati listove vlažnim sunđerom.

Postoji verovanje da kapljica koja se pojavljuje periodično na listovima adama predstavlja njegovu tugu za evom. Veruje se da je potrebno da se uz njegovu saksiju stavi saksija eve.

U sobnim uslovima pri redovnom zalivanju i povećanoj vlažnosti vazduha biljka suvišnu vlagu koju je apsorbovala preko korena odaje preko lista, što se može uočiti po kapanju sa listova. Do smanjenja vlažnosti vazduha dolazi kada se doda još jedna biljka iz roda Alocasia ili nekog drugog roda iz familije kozlaca u blizini adama. Pridodata biljka naziva se "evom" po analogiji sa biblijskim ličnostima, jer smanjuje "plač adama".

Najbolje vreme za presađivanje adama je januar ili februar. Tom prilikom ne treba dirati zemlju oko žila da se ne bi oštetio korenov sistem. Ako biljka ima pelcere, najbolje ih je skidati nožem. Nožem se zahvati deo rizoma, čime se obezbeđuje uspešno gajenje nove biljke. Da bi užiljavanje bilo brže pelcer se sadi u što manju saksiju koja se stavlja u prostoriju sa temperaturom od 20 do 23 stepena.

Adam se prihranjuje svakih 7 do 14 dana, a u toku zime jednom mesečno tečnim đubrivom koje se rastvara u vodi.

Dobra preventivna hemijska zaštita adama se sastoji u prskanju kombinovanim insekticidima i fungicidima.

Pročitano 13876 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 01 Oktobar 2013 18:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Adam - Alocasia