Artnit

Sreda, 31 Juli 2013 19:57

Kokosova palma - Cocos nucifera Istaknut

Cocos nucifera, poznatija kao kokosova palma je egzotična biljka, kultivisana za sobno gajenje. Zbog nežnog, lepršavog izgleda naziva se i kraljicom palmi. Ona je lep egzotičan ukras u enterijeru, a leti i u eksterijeru doma. Posebno je dobar izbor za tropski stil uređenja doma.

Kokosova palma ima vrlo tanko, visoko i često iskrivljeno stablo, sa krošnjom na vrhu. Na mladoj biljci listovi imaju oblik ribljih repova, a na starijoj biljci su perjasti i veliki. Kao sobna biljka ima veliko seme, često vidljivo, i ukazuje na veličinu koju ova palma može da dostigne. Raste sporo, ali i u zatvorenom prostoru poraste do 3 metra visine.

Zato što je veoma zahtevna za održavanje kokosova palma se ne preporučuje početnicima. Prve 2 do 3 godine vrlo su nesigurne za njen opstanak, ali kada prođe to razdoblje može da živi mnogo godina.

Mesto gde se stavlja saksija sa kokosovom palmom mora da bude dobro osvetljeno. Odgovara joj povremeno izlaganje sunčevom svetlu, ali treba izbegavati izlaganje direktnom suncu koje dolazi kroz prozorsko staklo u najtoplijim delovima dana. Ako nema dovoljno prirodnog svetla može da se koristi osvetljavanje halogenim usmerenim svetlom.

Idealna temperatura za kokosovu palmu je od 20 do 23 stepeni. Minimalna temperatura zimi je 18 stepeni.

Poželjno je da se leti saksija sa biljkom iznese na terasu, balkon ili u vrt, kako bi se osiguralo dobre provetravanje.

Tokom leta kokosova palma se zaliva obilnije, a zatim umereno, obavezno mekom vodom. Ne treba dopustiti da se koren osuši.

Pošto ne podnosi suv vazduh kokosovu palmu treba redovno prskati mekom vodom, posebno leti i zimi u sezoni grejanja. Lišće treba povremeno očistiti vlažnim sunđerom.

Kokosovoj palmi odgovara propusno kiselo zemljište sa peskovitom osnovom. Treba da se obezbedi i dobra drenaža da se ne bi voda zadržavala u saksiji.

Od maja do avgusta kokosova palma se prihranjuje svake dve nedelje đubrivom.

Kokosove palme koje se uvoze, uglavnom ne stignu da se aklimatizuju. Takve palme često ne žive duže od 2 do 3 meseca.

Kokosova palma se razmnožava u proleće iz kokosovog oraha ili iz semena. Međutim, u kući je veoma teško da se odgaji odrasla palma iz oraha, pošto je neophodna visoka temperatura vazduha u periodu nicanja semena, oko 24 stepena, uz visoku vlagu u vazduhu. Prednost kokosa koji su isklijani u kućnim uslovima, je što lakše podnose suv vazduh preko zime.

Jedan od načina razmnožavanja je da se kokosov orah vodoravno položi u saksiju u mešavinu zemlja/pesak, 50/50, i zakopa do pola. Saksija se stavlja na što toplije mesto, po mogućnosti pored radijatora ili drugog grejnog tela, a zemlja uvek mora biti vlažna. Ako seme ne niče ni posle dva meseca, to verovatno znači da ono nije očuvalo prirodnu klijavost.

Drugi način isklijavanja kokosove palme je da se u kesu stavi kokos sa vlažnim peskom, dobro uveže, i stavi blizu radijatora ili drugog grejnog tela. Ako je kokos "svež" proklijače u roku od 20-ak dana do par meseci. Ovo je najbolje raditi u zimu da bi kokos bar malo porastao do sledeće zime i aklimatizovao se.

Kokosova palma se presađuje u novu saksiju, tek kada korenje ispuni celu saksiju.

Pročitano 40624 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kokosova palma - Cocos nucifera