Artnit

Četvrtak, 27 Juni 2013 19:36

Baštenski karanfil Istaknut

Baštenski karanfil potiče iz južne Evrope. To je jedna od najstarijih baštenskih biljaka, i prva kultivisana vrsta koja je postala predak današnjih gajenih karanfila. Fini miris tipičan za karanfil i ranovrsne boje cvetova stvaraju posebno prijatan ambijent u eksterijeru doma.

Baštenski karanfil je višegodišnja biljka koja može da dostigne visinu od 35 do 60 santimetara. Njegovi listovi su plavkasto-sivkasto-zelenkaste boje i duguljasti.

Po osnovnoj klasifikaciji baštenski karanfili su podeljeni: na karanfile kod kojih su cvetovi jednobojni, dvobojni i šareni. Mirisni cvetovi mogu da budu raznih nijansi - ružičaste, crvene, bele, bledožute.

Postoji mnogo varijeteta baštenskog karanfila, uglavnom punih cvetova. Gaje se u vrtu, ali i u saksijama, sandučićima i žardinjerama na terasama i balkonima.

U vrtu je baštenski karanfil u leji uglavnom u kombinaciji sa upadljivim višegodišnjim biljkama i onim sa krupnim cvetovima. Često ukrašava ivicu staze, rubne površine u vrtu, i vrtne gredice. Dekorativno ostrvce od baštenskih karanfila je posebno zanimljiv koloristički detalj u kamenitom vrtu. I kada ne cvetaju ove biljke svojim listovima stvaraju srebrnasti pokrivač koji krasi vrt.

Na terasama i balkonima baštenski karanfili posađeni u saksije, žardinjere ili sandučiće unose boju i miris.

Najbolji položaj za baštenski karanfil je sunčano i toplo mesto.

Baštenski karanfil ne voli prekomerno zalivanje, jer to može dovesti do propadanja korena i uginuća biljke.

Treba izbegavati i previše laganu, i previše tešku zemlju za sađenje baštenskog karanfila. Odgovara mu hranljivo zemljište, krečno i propusno.

Mlade biljke je najbolje saditi u oktobru i martu. Na cvetnim gredicama se sadi u drugoj polovini aprila i sa cvetanjem počinje krajem maja. Gustina sađenja je 20 biljaka na m2.

Najjednostavnije i najlakše razmnožavanje baštenskog karanfila je reznicama, jer će se sigurno dobiti biljka koja se želi. U proleće se reznice stave u hladno klijalište sa peskovitom zemljom.

Baštenski karanfil se seje u martu u hladna klijališta ili u teglice na prozorskim daskama, ili direktno na otvoreno od druge polovine aprila. Gajeni iz semena najčešće prvi put procvetaju druge godine nakon sejanja.

Jednostavniji način razmnožavanja je deljenje korena baštenskog karanfila u proleće ili u jesen. Redovnim deljenjem korena biljka se i podmlađuje.

Da bi još jednom cvetao baštenski karanfil treba da se oreže posle cvetanja.

Baštenski karanfil može da bude i zanimljivo rezano cveće. Da bi duže bili sveži u vazi, pre stavljanja u vodu cvetne drške treba koso odrezati i odstraniti im listove.

Pročitano 29158 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Juni 2021 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Baštenski karanfil