Artnit

Utorak, 18 Juni 2013 20:48

Orlovi nokti - Lonicera caprifolium Istaknut

Lonicera caprifolium, poznata pod nazivom orlovi nokti je veoma dekorativna puzavica koja izuzetno brzo napreduje. Posebno je omiljena zbog prelepih filigrantskih mirisnih cvetova koji prelaze u dekorativne crvene bobice. Ima malo zahteva, i preporučuje se i onima koji su tek početnici u gajenju biljaka.

Postoji skoro dve stotine vrsta orlovih noktiju. Polovina se gaji samo u Kini, a u Evropi raste dvadesetak vrsta.

Orlovi nokti cvetaju od ranog proleća do kasne jeseni. Cvetovi mogu da budu pojedinačni i raspoređeni duž stabljike, a češće su grupisani u grozdove. Varijeteti obuhvataju mnoštvo kombinacija boja cvetova - od bele, žute, narandžaste do ružičaste i crvene. Donji listovi su elipsoidni, dok su gornji listovi međusobno srasli. Skoro sve vrste imaju karakterističan opojan, slatkast, prijatan miris cvetova. Najlepši miris širi u junu kada su cvasti potpuno otvorene. Zbog jakog mirisa privlače mnoštvo pčela koje ih oprašuju. Nakon cvetanja stvara sitne bobice koje su omiljena hrana ptica.

Orlovi nokti dostižu visinu do 4, a neke vrste čak i do 10 metara.

Orlovim noktima odgovaraju sunčani i polusenoviti položaji, dok će u hladovini znatno manje cvetati. Njihov koren mora uvek biti u hladovini.

Sadi se u veće betonske, ili plastične žardinjere, dubine najmanje 50 santimetara i širine od 40 do 50 santimetara, ili u vrtu u bogato humusno, dobro drenirano zemljište. Vrlo je pogodna za gajenje u velikim saksijama na terasama ili balkonima.

Orlovim noktima je potreban oslonac oko kojeg će se uvijati i penjati. Može se posaditi uz zid, ogradu, pergolu, luk iznad kapije, ili oko starog sasušenog stabla. Ako im se ne obezbedi oslonac postaju interesantni pokrivači tla u vrtu.

Orlovi nokti dobro podnose visoke i niske temperature. Samo tokom dugotrajnih suša potrebno je dodatno zalivanje. Može da prezimi napolju uz zimsku zaštitu.

Preporučuje se redovno orezivanje. Može se orezivati tokom cele godine, jer će biljka veoma brzo nadoknaditi izgubljeno. Jedino je ne treba orezivati u junu kada najviše cveta. U zimu biljku treba temeljno orezati kako bi i sledeće godine cvetala. Često se dešava da grane koje vise i dodiruju zemlju puste korenje. Takve grane treba odseći od matične biljke i posaditi posebno.

U bilo koje doba godine mogu se uzeti reznice dužine 20-ak santimetara koje se jednostavno pobodu u vlažnu zemlju, u hladovinu, a zemlja se održava vlažnom. Mogu se ožiliti i u čaši sa vodom. Razmnožavaju se i semenom.

Orlovi nokti se odlično slažu sa ružama. Njihova kombinacija stvara živopisnu mirisnu kombinaciju u vrtu.

Pročitano 30357 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Maj 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Orlovi nokti - Lonicera caprifolium