Artnit

Ponedeljak, 17 Juni 2013 20:34

Klematis - pavitina Istaknut

Klematis je biljka puzavica raznih boja, veličina i oblika cvetova. U narodu je poznat pod nazivom pavitina. Kultivisan je u Japanu, odakle je u XVI veku prenet u Evropu. Danas je poznato oko 250 vrsta. Uklapa se u svaki stil uređenja terase, balkona, vrta ili dvorišta.

U zavisnosti od hibrida i sorti klematis cveta od marta do septembra. Veličina, boja i oblik cvetova zavise od sorte. Cvetovi su pojedinačni ili sakupljeni u cvast, u mnogo boja, od bele, žute, ružičaste, do tamno ljubičaste, plave, crvene. Mogu da budu zdeličastog, zvezdastog, zvonolikog, cevastog ili oblika cveta lale.

Klematis dostiže visinu u zavisnosti od vrste, od 0,5 do 10 metara.

U zavisnosti od sorte klematisu je potrebna različita količina vode.

Klematis se sadi od aprila do oktobra na sunčanim ili polusenovitim mestima. U periodu rasta treba ga obilno zalivati i svake četvrte nedelje prihranjivati.

Kao svakoj biljci penjačici, klematisu je potreban oslonac, kao i usmeravanje u željenom pravcu. Oslonac može da bude drvena ogradica, mreža, štap, pletena žica, drvena pergola, ukrasne merdevine ili neka rešetka. Ako se sadi pored nekog zida ili kuće potrebno ga je odmaći oko 30 santimetara od zida.

Za sađenje klematisa treba koristiti humusnu zemlju pomešanu sa peskom. Sadi se najmanje 10 santimetara u dubinu da bi se koren zaštitio od mraza. Zahteva dosta vlage i zato koren i donji deo biljke, oko 30 santimetara treba da bude u hladovini, zaklonjen od direktnog sunca. Površinu zemlje treba pokriti debelim slojem kore od drveta, ili zasaditi neko nisko žbunasto jednogodišnje cveće blizu, da bi se sprečilo pregrejavanje i nagli gubitak vlage u zemljištu. Hladovina može da se napravi i pomoću nekih saksija ili raznih vrtnih figura. Nije dobro da se u podnožju klematisa nalaze biljke snažnog rasta, zato što njegov koren tako dobija "jaku konkurenciju".

Klematis se može gajiti i kao saksijska biljka, ali tada dosta slabije cveta nego ako je posađen u vrtu. Na terasi, ili balkonu može da se gaji u velikim plastičnim posudama 40 santimetara širine i najmanje 40 santimetara dubine. Na dnu saksije obavezno treba staviti deblji sloj drenaže od sitnog šljunka, peska i treseta ili hidrokulturu.

Klematis može prezimiti napolju, a saksiju treba obmotati termofolijom i odozgo staviti suvo lišće i granje. U dane kada je temperatura iznad nule biljku treba zaliti.

Vrste klematisa koje cvetaju rano u proleće posle cvetanja treba podrezati ako je potrebno, a one koje cvetaju u leto podrezati u rano proleće.

U martu ili aprilu potrebno je prihraniti klematis sa veštačkim đubrivom u granulama koje se posipa po površini zemlje oko njega. U toku leta može se prihranjivati zalivanjem sa vodotopivim đubrivima.

Najbolje vreme za presađivanje klematisa je rano proleće, od februara do početka aprila. Ako je moguće presađuje se jednom godišnje.

Pepelnica i sušenje klematisa ubrajaju se u najčešće bolesti. Postoje brojni fungicidi protiv ovih bolesti. Često ga napadaju lisne vaši i puževi.

Klematisi se koriste za prekrivanje zidova, stubova, pergola, ograda ili kao "prirodni paravan" na terasi ili balkonu. Penje se i ukrašava stablo, pa i grm u vrtu. Pošto cveta u isto vreme kada i ruže, njihovim kombinovanim sađenjem sa klematisom stvara se zanimljiva mirisna kombinacija.

Pročitano 12602 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Klematis - pavitina