Artnit

Sreda, 05 Juni 2013 19:48

Surfinija - viseća petunija Istaknut

Surfinije, sitnija viseća sorta petunija, su popularne cvetnice, naročito za terase, balkone i prozore. Obilno cvetaju u raznim bojama u periodu od maja do oktobra. Veoma su zahtevne i preporučuju se ljubiteljima cveća koji će im posvetiti potrebnu pažnju.

Surfinija, hibrid petunije nastao je u Japanu 1992. godine i od tada se proširio u sve krajeve sveta.

Duga, povijena cvetna stabljika surfinije je dužine do 80 santimetara. Obilno cveta, a cvetovi levkastog oblika mogu da formiraju cvetne slapove dužine i do 1,5 metara. Cvetovi mogu da budu u nijansama ljubičaste, plave, roze, crvene, žute i bele boje.

Surfiniji odgovara osunčano mesto na kome ima najviše sunca tokom dana. Ako se zasadi na polusenovito mesto, u toku leta treba da se zaliva jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija traži zalivanje bar dva puta dnevno.

Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.

Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno makro i mikro elementima, pre svega gvožđem.

Što je boja cveta surfinije svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Jednom nedeljno surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i gvožđem. Ako su listovi surfinije bledi i svetli, a na njima se jasno raspoznaju lisne žile znači da prihrana nije dovoljna.

Najmanje dva puta u sezoni surfinija odbaci veliki broj cvetova i listovi relativno požute. To je normalna pojava i ukazuje da treba pojačati prihranjivanje. Za nedelju dana biće još lepša i sa puno cvetova.

Suvi cvetovi i listovi sa surfinije ne smeju se odstranjivati, jer ako se otkine bilo koji zeleni deo biljke, na otkinutom mestu nastaje "rana" na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.

Ako se listovi surfinije često suše i žute to može da bude pokazatelj da treba pojačati prihranu.

Surfinija se preventivno prska fungicidima protiv plesni, insekticidom svake tri do četiri nedelje i akaricidom protiv grinja.

Veoma uspešno razmnožavanje surfinije je reznicama.Surfinije se sade u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na terasama, balkonima, prozorima. Za saksiju veličine 60 santimetara dovoljne su tri sadnice.

Ako je nega surfinije pravilna, a posebno ako je dobro snabdevena vodom i hranljivim materijama, postaće zanimljiv cvetni detalj u svakom eksterijeru doma.

Pročitano 155899 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Surfinija - viseća petunija