Artnit

Četvrtak, 30 Maj 2013 18:40

Viseća muškatla - muškatla lozica Istaknut

Jedna od najpopularnijih vrsta muškatli je viseća muškatla, ili kako se često zove muškatla lozica ili bršljanova muškatla. Njena viseća forma kao i raznobojni cvetovi ukrašavaju balkone, terase i prozore. Zahteva samo malo nege.

Viseća muškatla ima stabljiku visine od 30 do 90 santimetara. Pušta grančice na niže, koje mogu da narastu do jednog metra dužine.

Listovi viseće muškatle imaju interesantne forme. Svetli mesnati, krti, listovi su sasvim slični bršljanovim.

Viseće muškatle su kompaktne sa mnoštvom jednostavnih i duplih cvetova bele, crvene, violet i ružičaste boje, ali i kombinovani sa belom bojom.

Kod kupovine mladih biljaka treba odabrati guste biljke sa malim razmakom između lisnih čvorova, a nikako sa izduženim stabljikama i produženim listovima.

Viseća muškatla voli sunčana mesta, ali uspeva i na poluosunčanim mestima.

Poželjno je redovno, ali umereno zalivanje viseće muškatle običnom vodom. Pri tome koren ne treba stalno da bude u vodi, jer će to izazvati njegovo truljenje i razvijanje bolesti od kojih bi biljka mogla da ugine. Povremeno treba da se orošavaju listovi kako bi "prodisali".

Da bi se viseća muškatla razvila treba je prihranjivati redovno đubrivima bogatim azotom i gvožđem.

U početku se preporučuje otkidanje vrhova viseće muškatle, a kasnije i redovno uklanjanje precvetalih cvetova, da bi bila gušća i bujnije cvetala.

Viseće muškatle se orezuju za jednu trećinu na kraju sezone, u jesen, i na početku sezone, u proleće.

Najlakši način razmnožavanja visećih muškatli je reznicama.

Za sađenje viseće muškatle koristi se dobra baštenska zemlja sa dodatkom ilovače, peska, sa dovoljno humusa i komposita. Trebalo bi da je teža, ali dobro propusna.

Viseće muškatle su veoma pogodne za terase, balkone i prozore. Sade se u viseće korpe, žardinjere, sandučiće, ili bilo koju posudu gde mogu napraviti svoj "slap" od cveća.

Viseće muškatle pružaju svoje izbojke do jednog metra dužine, pa se sandučići i žardinjere sa njima postavljaju na ivici terase ili balkona uz pomoć nosača na ogradi. U sanduče ili žardinjeru dužine jedan metar sadi se pet do sedam sadnica.

Popularna sorta visećih muškatli je Ville De Paris. Koristi se najčešće za sandučiće i žardinjere na terasama, balkonima i prozorima, ali i viseće korpe, i prekrivanje ograda.

Pročitano 61118 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Maj 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Viseća muškatla - muškatla lozica