Artnit

Nedelja, 26 Maj 2013 20:57

Neven - ukrasna lekovita biljka Istaknut

Feliks Valoton - Neveni i mandarine Feliks Valoton - Neveni i mandarine

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta baštenska biljka. Gaji se od davnina kao dekorativna, ali i kao lekovita biljka. Poznat je i po imenima: ognjac, zimorad, bilec ili žutelj. Nije zahtevna biljka i lako se gaji. Zanimljivim formama i jarkim narandžastim i žutim nijansama cvetova osvežava i ukrašava eksterijer doma.

Stabljika nevena je uspravna, dlakava, u gornjem delu razgranata, visoka od 20 do 70 cm. Listovi su duguljasti, eliptični, pri osnovi srcasti, svetlozeleni, dlakavi.

Vretenast koren nevena raste duboko u zemljištu. Cela biljka ima specifičan i aromatičan miris. Ukus cvetova je gorak, a listovi su slatkasto-gorki.

Neven cveta od maja pa do prvih mrazeva. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste krupne cvasti. Središnji deo cveta je crvenkasto-purpuran, a jezičasti listovi cvetova oko njega žuti su kao šafran, žuto-narandžasti, svetložuti, čak i beličasti. Cvetovi se obnavljaju tokom celog leta. Oni se sami rasejavaju u prirodnom staništu, tako da mnogi misle da je to višegodišnja biljka.

Plod nevena je ahenija braon boje, po površini bodljikava, većinom zakrivljena i lađaste forme.

Neven voli direktno sunce. Njegovi cvetovi se okreću prema suncu i upijaju svetlost. Uspeva na sunčanim, ali i na polusenovitim mestima.

Neven nije osetljiv na sušu. Odgovara mu umereno zalivanje.

Voli glinasto peskovito zemljište, ali odlično uspeva i na skoro svim tipovima zemljišta. Podnosi zemljište od kiselog do baznog, osim ono koje je preterano vlažno.

Razmnožava se semenom koje se seje u jesen ili proleće na stalno mesto. Njegovo seme zadržava klijavost 5 do 6 godina. U prosečnim uslovima seme niče za 4 do 5 dana. Kada isklija treba ga obilno zalivati, a pošto ponik ojača i dostigne visinu od 3 do 8 cm, može da se rasadi na rastojanju od 30 do 40 cm. Lako podnosi presađivanje i brzo se razvija, a za 40 do 50 dana cveta.

Precvetale cvetove nevena treba odstranjivati, jer to podstiče stvaranje novih, a sprečava se preterano samozasejavanje i produžuje aktivni rast.

Boja i lepota cvetova različitih hibrida nevena raznovrsnim nijansama, od žute do narandžaste boje osvežava vrt. Upečatljiv vizuelni efekat stvaraju neveni posađeni u gredice ili uz ivice vrta, pored drugih vrsta cveća kao takozvani prvi sprat. Posebno je vizuelno zanimljiv u kombinaciji sa plavim cvećem.

Neven se sadi u saksije, žardinjere i sandučiće. Mogu da budu osobeni ukrasi na terasi, balkonu ili prozoru, s obzirom na dugo cvetanje i zadržavanje svežine.

Neven je nezaobilazna biljna vrsta u starinskim baštama i vrtovima. Danas su u bio-bašti neophodni za očuvanje zemljišta i sprečavanje pojave parazita. Svojim mirisom neven tera nematode iz zemljišta. Posebno je korisno da se sadi na mesta gde se primeti rascepljeno biljno korenje. Odlična je zaštita protiv komaraca, jer ih njegov miris odbija.

Preporučuje se sađenje nevena na gredice u bašti sa paradajzom i kupusnjačama, kao što su kupus, kelj karfiol, brokoli i keleraba.

Pročitano 10366 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 29 April 2019 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Neven - ukrasna lekovita biljka