Artnit

Nedelja, 28 Oktobar 2012 18:37

Spatifilum - mesečev cvet Istaknut

Spatifilum, rod porodice kozlaca sadrži oko 40 vrsta, zelenih biljaka. Potiče iz vlažnih tropskih šuma Indonezije, Filipina i tropske Severne, Srednje i Južne Amerike. U hladnijim podnebljima gaji se u grejanim staklenicima ili kao sobna biljka, a u toplijim podnebljima sadi se u baštama na vlažnim i senovitim mestima.

Spatifilum se gaji uglavnom zbog otmenih belih "cvetova" koji su u stvari pricvetni listovi, po kojima je dobio ime mesečev cvet. Oni stoje na dugim cvetnim drškama i nežno obavijaju izduženi, valjkasti, neugledan cvet smešten u njegovoj sredini. Ovi nežni beli "cvetovi" elegantno se ističu nasuprot tamno zelenih, sjajnih, izduženih ili ovalnih listova sa istaknutim rebrima. Spatifilum povremeno cveta tokom cele godine, a "cvetovi" ponekad traju i do dva meseca i polako menjaju boju iz bele u zelenu. Na taj način pokazuju da su oni u stvari modifikovani listovi.

 

Danas se spatifilum sve više koristi u dizajnu enterijera doma. Najčešće se koristi kao cveće za sto ili komodu ili se jednostavno stavlja na ukrasni stalak. Kombinacijom spatifiluma i lepe dekorativne saksije lako se postiže interesantan vizuelni efekat u enterijeru doma.

Spatifilum ima sposobnost da apsorbuje štetna zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara i koristi je, kao i sunčevu energiju, za svoj rast i razvoj. Dobar je i prirodni čistač vazduha, uklanja mnoge zagađivače, naročito formaldehid koga ima u duvanskom dimu, isparenja boja, lakova i sredstava za dezinfekciju.

U zavisnosti od Vaše želje, navika, veličine prostora, kao i Vašeg dizajna enterijera doma možete nabaviti veoma male ili veoma velike primerke ove lepe biljke koja zaista nije komplikovana za gajenje u domu.

Pročitano 13313 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Januar 2020 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Spatifilum - mesečev cvet