Artnit

Subota, 18 Juni 2022 10:43

Jindriška Smetanova - Pobuna belih rada protiv nadmenog engleskog travnjaka Istaknut

Džesi Vilkoks Smit - Venac od belih rada Džesi Vilkoks Smit - Venac od belih rada

Trava po vrtovima ambasada oteraće me u grob, rekao je tragičnim glasom i odmahnuo rukom, čime je izazvao pad zaboravljenog suvog listića; uznosio se oko vrtlara i dotičući grane šuštao kao komad staniola.

Stojeći u krošnji bresta, vrtlar mi je ispričao događaj o travi koju je smatrao svojim prokletstvom. Bila je to priča o strašnoj pobuni belih rada protiv nadmenog engleskog travnjaka. Samouvereno je tvrdio da mnoge države u ovu zemlju i njen glavni grad šalju gomile udarenih i upornih diplomata sa jednim zadatkom: prekriti stare vrtove palata zelenim tepihom od plemenite mešavine vlasulje i ljulja i odbraniti dobru tradiciju engleskog travnjaka.

Ima različitih ambasadora, jedan voli umetnost, drugi ima smisla za trgovinu, jedan je od svega najviše voleo da zimi vodom zaliva aleje ispred naših prozora i na njima kliza. Ali, svi do jednoga su bili opsednuti željom za savršenim engleskim travnjakom.

Nažalost, češka trava raste slobodno, bez stila. Prkosno je vesela i raznolika.

Dovoljno je samo par toplih dana i umesto vrta zateći ćete neverovatan šareniš, žalio se vrtlar. Sreo sam mnogo ambasadora i većina je imala živce debele kao konopac. Nije ih uzbuđivala ni suecka ni karipska kriza, ali su zato obično dobijali napade početkom maja, pri ulasku u vrt.

Iz priče Značaj belih rada u vrtnoj politici

Pročitano 1771 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Jindriška Smetanova - Pobuna belih rada protiv nadmenog engleskog travnjaka