Artnit

Četvrtak, 23 Maj 2013 18:49

Ladolež - cvetna ograda Istaknut

Ladolež je zanimljiva i ni malo zahtevna baštenska biljka. Ova biljka puzi ili se penje, i može da naraste i do par metara. Ukrašava vrtove, terase, balkone, a posebno je pogodna za prekrivanje ograda i zidova terasa i balkona, ograda i kapija kuća, kao i za sakrivanje velikih površina u eksterijeru doma.

Ladolež cveta od juna do septembra. Svako jutro se otvaraju novi cvetovi koji se u podne ponovo zatvaraju. Postoje jednostavni jednobojni cvetovi, plave, ljubičaste bele, crvene boje, a postoje i prugasti cvetovi. Cvetovi trubastog oblika su na dužim drškama. Listovi ladoleža su trouglasti, na vrhu ušiljeni, a na osnovi streličasti.

Razmnožava se semenom, a stvara puno semenki i uspešno se i sam zasejava. Preporučuje se sejanje u aprilu. Može se sejati direktno na otvoreno ili u saksijice, a kasnije rasaditi na otvoreno. Najbolje je da se seme namoči u vodu da proklija, onda će brže porasti i počeće da cveta. Kod sejanja treba napraviti razmak od 15 do 20 santimetara. Seje se uz ogradu, žicu ili štap, jer mu treba pomoć da se uz nešto penje.

U saksiji ili leji ladoležu je potrebna potpora u vidu rešetkaste konstrukcije. Gotova konstrukcija, štapovi bambusa od kojih se napravi šatorčić, žičana ograda ili štap daju oslonac dugačkim izdancima ladoleža.

Od aprila ladolež treba prehranjivati svakih deset dana đubrivom za cvetnice.

Potrebno mu je jako puno sunce samo u jutarnjim časovima.

Treba da se zaliva svaka 2 do 4 dana, zavisno od temperature, a supstrat treba uvek da bude vlažan.

Može da oboli od pepelnice, i tada ladolež treba da se prska nekim od fungicida, koji se mogu nabaviti u poljoprivrednoj apoteci.

Ako je nega ladoleža pravilna, ova baštenska biljka stvoriće zaista osoben eksterijer doma.

Pročitano 17581 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Avgust 2017 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ladolež - cvetna ograda