Artnit

Nedelja, 07 Mart 2021 11:46

Simbolika lipe Istaknut

Albert Direr - Lipa na bedemu Albert Direr - Lipa na bedemu

Lipa je važan simbol u mitologiji, literaturi i folkloru brojnih kultura. U mitologiji i narodnoj tradiciji postoji kult svetog drveta, prirodnog primarnog pejzaža gde lipe imaju posebno mesto i ulogu zbog svoje lepote i brojnog korišćenja drveta i cveta. Pozitivna ritualna uloga lipe i njena povezanost sa verskim proslavama dobro je utvrđena u različitim doktrinama i legendama širom sveta. Lipe nam omogućavaju da budemo bliži svetim mestima i tradicijama, ali i prirodi i životu uopšte.

Grčka mitologija povezuje poreklo lipe sa transformacijom likova. Prema grčkom mitu titan Kronos koji se pretvorio u konja zaveo je morsku boginju Filiru, a kada je rodila kentaura Hirona pretvorio je u lipu. Legenda o Filemonu i njegovoj ženi Baukidi govori da su njihov brak i duga ljubav bili uzor i zato su želeli i da ostanu nerazdvojni čak i nakon smrti. U znak zahvalnosti na gostoprimstvu Zevs je pretvorio njihovu kuću u hram, Filemona u hrast, a Baukidu u lipu. Grane dva drveta su se spojile i postale nerazdvojne.

Prema grčkim legendama simbol lipe se povezuje sa bračnom ljubavlju i savršenom ženom koju odlikuje jednostavnost, nevinost i dobrota. Zbog mirisa svojih cvetova, lipa je u grčkoj mitologiji postala posvećeno drvo boginji ljubavi Afroditi. Herodot spominje skitske gatare koje su koristele list lipe kako bi dobile inspiraciju za proricanje budućnosti. U helenskom periodu Egipta maske sarkofaga iz Fajuma bile su izrađene od lipovog drveta, što dokazuje svetu prirodu ovog drveta od davnina.

U mitologiji drevnog Rima lipa je bila simbol bračne ljubavi i vernosti, istovremeno i drvo boginje ljubavi Venere i boginje mudrosti Junone. Mladi parovi ukrašavali su oltar kuće procvetalim grančicama lipe, kako bi imali mudrost i stabilnost u ljubavi. Pesnik Ovidije je pisao da su tokom praznika posvećenog boginji plodnosti devojke imale krune sa cvetovima lipe.

Lipe su imale veoma dubok značaj u ranom evropskom svetu. U evropskom imaginariju bio je veliki greh seći ovo drvo, jer je lipa bila simbol prijateljstva i vernosti. Ispod krošnje lipe bolesni ljudi su se nadali da će dobiti isceljenje.

U Kini je drvo lipe nazvano drvo zaborava, jer je njegova energija meka, nežna i pruža osećaj topline i mira. Lipa razjašnjava osećanja, kroti pobunjena srca i štiti ljubav.

Pročitano 3402 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika lipe