Artnit

Utorak, 23 Februar 2021 11:40

Simbolika jablana Istaknut

Džon Konstejbl - The Hay Wain Džon Konstejbl - The Hay Wain

Usko masivno drvo piramidalne krošnje jablan je jedna od najređih i najugroženijih vrsta drveća. Tokom antičkog perioda simbol jablana je bio povezan sa smrću. Vekovima su jablanovi činili važan deo engleskog pejzaža i kulture, od pružanja znamenitosti i fokusa za proslavu, do nadahnuća slavnog slikara Džona Konstejbla za sliku The Hay Wain iz 1821. godine i drvene građe za podne daske.

Nastanak jablana opisuje grčki mit o Faetonu, sinu boga sunca Heliosa i okeanide Klimen. Helios je svaki dan vozio svoju zlatnu kočiju sa četiri krilata konja po nebu. Faeton je poželeo da umesto oca proveze sunčeva kola po nebu. Osetivši potpunu slobodu, konji se penju čas do samih zvezda, čas se spuštaju skoro do same zemlje, a plamen kola zahvata Zemlju. Boginja Geja upućuje molbu Zevsu da je spase pre nego što se sve vrati u prvobitni Haos. Zevs uslišava molbu boginje Zemlje i baca svoju munju i razbija kola. Zbog gubitka brata, Faetonove sestre Helijade su toliko dugo tugovale i plakale tako neutešnim suzama da su pretvorene u tri drhtava jablana, koja zauvek podižu ruke ka suncu i prosipaju suze od ćilibara.

Starogrčki lekar Galen preporučivao je kremu od pupoljaka javora za upale. Napoleon Bonaparta je uticao na brzo širenje javora u Lombardiji u XIX veku. Imao je svoje vojne puteve obložene ovom brzo rastućom vrstom drveća, poreklom iz Italije, radi bolje orijentacije zimi i hlada leti.

Stari Sloveni su verovali da njihove duše nakon smrti putuju u stabla. Zato su slovenska imena često izvedena od imena drveta. Naziv javora, koji je simbol stasitosti, uzet je za muško ime.

Pročitano 4835 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika jablana