Artnit

Subota, 19 Septembar 2020 10:35

Simbolika vinove loze i grožđa Istaknut

Hoakin Sorolja - Berba grožđa Hoakin Sorolja - Berba grožđa

Simbolika vinove loze i grožđa datira hiljadama godina. Vinova loza se koristi kao simbol plodnosti, prosperiteta, promene i blagostanja, a simbol grožđa se tradicionalno vezuje za obilje i plodnost. Iz simbolike da je vinova loza božanstvo, duhovni stvaraoci su napisali mnoge ode i pohvale vinu, da je u vinu unutrašnje sunce, sadržaj duboke radosti i da je vino simbol skrivenog života.

Stari Egipćani su smatrali da u soku grožđa ima božanske krvi i grožđe prinosili kao žrtvu bogu Ozirisu. U zidnom slikarstvu vinova loza i grožđe su bili simbol plodnosti, a kada je bilo naslikano crveno grožđe žrtve.

Sumerski znak za život bio je list vinove loze. Potraga za vodom života, to jest venom je osnova skoro svakog sumerskog mita. Na primer, Gilgameš je pokušavao da razume život uz pomoć biljke Sunca, što znači grožđe. Verovalo se da pokojniku vraća život.

U grčkoj mitologiji je postojao bog vina i dobrog raspoloženja Dionis, u rimskoj tradiciji poznat kao Bahus. Dionis je često opisivan kako plovi morem ovenčan vinovom lozom i u ruci drži pehar vina. Donoseći ljudima grožđe i vino, Dionis oslobađa ljude briga, dajući im zanos. Na mnogim festivalima i banketima Dionisu su tradicionalno nazdravljali vinom, a grčke vinske šolje često su se ukrašavale vinom i grožđem. Mladencima se darivalo sveže ubrano grožđe, jer se verovalo da će ih semenke grožđa blagosloviti sa mnogo dece.

Drevne jevrejske legende posvećene su vinovoj lozi i smatra se za jedno od mesijanskih stabala. Dok je sadio prvu biljku posle biblijskog potopa, vinovu lozu pred Nojem se stvorio đavo i ponudio mu je “pomoć“. Pre nego što mu je Noje odgovorio, đavo je preklao jednu ovcu i tom krvlju zalio prve čokote.

U hrišćanstvu se vinova loza i grožđe javljaju kao simboli i pominju se i u Starom i u Novom zavetu. U starijim spisima je vinova loza simbol Božjeg izabranog naroda, Avramove dece. U većini ovih situacija je upotreba vinove loze kao simbola koji je vezan za plodnost i prosperitet. Jevanđelje po Marku poručuje da je Bog vinogradar koji od svog sina zahteva da obilazi njegov vinograd. Jedna parabola koju je ispričao Isus Hrist upoređuje Carstvo nebesko sa ocem koji angažuje radnike u svom vinogradu. On koristi vinovu lozu kao simbol Sebe, govoreći “Ja sam loza“. Zbog ove simbolike vinove loze, mnoge važne rimske figure nakon što je Rimsko carstvo usvojilo hrišćanstvo koriste slike vinove loze i grožđa na grobovima i mozaicima.

Pročitano 5152 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika vinove loze i grožđa