Artnit

Četvrtak, 17 Septembar 2020 10:14

Raskovnik - trava magične moći Istaknut

Raskovnik raste na visokim planinama u istočnoj Srbiji, Homolju, Rtnju, Suvoj planini i u još nekoliko evropskih zemalja. Veruje se da živi samo jedan dan, iznikne u sumrak, procveta noću, svetli svetlošću nalik onoj kod sveće i do jutra uvene i da postoji jedna noć u godini u kojoj paprati cvetaju magičnim cvetom i da je to noć u kojoj je najlakše pronaći raskovnik. Koristi se vekovima i smatra se da isceljuje sve i poseduje magijska svojstva.

U svom Rečniku Vuk Stefanović Karadžić piše o roskovniku: “Nekakva (može biti izmišljena) trava za koju se misli da se od nje (kad se njome dohvati) svaka brava i svaki drugi zaklop otvori sam od sebe.“ On navodi i da je jedan zemunski trgovac metnuo babu u bukagije i pustio je da hoda po livadi. Tamo gde se bukagije same otvore mora biti raskovnik.

Prema predanju raskovnik se pronalazi na planini uz pomoć ježa, kornjače, žune, sove i još nekih životinja. Mudri jež ga drži pod jezikom, a proguta ga ako mu zapreti opasnost. Može se naći i kada se oko gnezda kornjače napravi gusta ograda od sitnih kolačića, a kada kornjača vidi da ne može da uđe ode nekuda i vrati se sa travkom od čijeg dodira se ograda istog trenutka otvori ili padne, a čovek tada mora brzo da uzme ovu travku jer će kornjača odmah da je proguta. Ptice žuna ili sova mogu takođe da prepoznaju tu travu. Predanje kaže da kada izlete iz gnezda treba ga zatvoriti klinom i podmetnuti ispod crvenu maramu, a kada vide da ne mogu da uđu doneće magičnu travku i otvoriće ulaz, a zatim će baciti travku na crvenu maramu, jer misle da je ona vatra koju treba uništiti.

Po narodnom predanju raskovnik se iskopava u junu, u noći punog meseca. Veruje se da svaki primerak raskovnika nema magične moći, već je čudotvoran samo onaj koji svetli u mraku, mogu da ga uberu samo oni koji se smatraju “odabranima“. Ali, ni oni ne bi tebalo da iščupaju previše ovih biljaka tokom života jer to za njih neće biti dobro.

U narodnim predanjima naglašava se da je raskovnik trava magične moći koja otvara sva vrata i katance, štiti od metka i uroka, raščinjava vradžbine, donosi sreću, oslobađa zarobljene ili proklete duše koje čuvaju blago, a za mnoge predstavlja blago mitskog cara Radovana koje mogu pronaći samo odabrani. On je i zaštitnik kuće, osobe, daje snagu pozitivnosti, napredak, otvara sve puteve sreće i kao amajlija treba da donese sreću i napredak onome ko ga poseduje. Kako bi imali čvrst san i odbranili se od negativnih sila neki ljudi ga stavljaju u jastuk, a ponekad se sakriva u odeću nekome ko ne veruje u njegove moći.

Pročitano 2053 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Raskovnik - trava magične moći