Artnit

Nedelja, 12 Maj 2013 20:41

Suncokret - simbol leta i sunca Istaknut

Klod Mone - Buket suncokreta Klod Mone - Buket suncokreta

Suncokret se sve više gaji kao dekorativna biljka u vrtovima, na terasama i balkonima. Pošto privlači leptire, pčele i ptice može da stvori sa drugim cvećem mali prirodni kutak na svakom prostoru. Kao rezani cvet suncokret unosi u cvetne aranžmane svetlost i toplinu i postaje ukras enterijera doma.

Suncokret je jednogodišnja biljka koja ima razvijeno korenje i krupne listove prekrivene dlačicama. Cvet suncokreta po obliku podseća na belu radu i najčešće je u žutoj, narandžastoj, crvenkastoj ili u nijansama tih boja sa tamnom bojom u sredini. Cvet može da bude jednostavan ili dupli. Cveta od početka juna pa sve do septembra.

Postoje brojne vrste suncokreta, od ukrasnih minijaturnih visine od 10 do 20 santimetara, pa sve do gigantskih vrsta visine i preko 3 metra, te raznih boja latica i semenki. Visoki suncokreti uglavnom imaju žute latice, a ukrasni su česti u raznim kombinacijama boja, ili oblika latica.

Za gajenje u saksijama se koriste niske hibridne vrste suncokreta, kao što su Pacino i Big Smile. Vrste nižeg rasta su obično razgranatije i sa više cvetova od viših vrsta.

Za rezano cveće se koriste visoke vrste suncokreta, a dele se u dve grupe: multiflora i grandiflora. Multiflora ima izbojke na kojima su cvetovi na dugim drškama. Grandiflora razvija jedan veliki cvet na vrhu biljke i nekoliko manjih koji izbijaju sa strane, a imaju kraću cvetnu dršku. Na tržištu se najčešće mogu naći vrste Floristan, Valentine i Sonja koje pripadaju grupi multiflora.

Za male vrtove dobar izbor je vrsta Teddy Bear (Meda), jer ima mnogo cvetova prečnika 15 santimetara u različitim nijansama žute, bronzane i boje mahagonija. Sa ovim zanimljivim suncokretima eksterijer doma dobija upečatljiv vizuelni izgled.

Nedavno je postala popularna baštenska biljka vrsta suncokreta Kong. To je suncokret koji dostiže visinu i do 170 santimetara. Na jednoj njegovoj stabljici niče više od jednog cveta, tako da na malom prostoru nastaje ogromni veseli buket.

Suncokret se koristi i kao rezano cveće. U cvetnim aranžmanima sa drugim cvetovima dodaje svetlost i unosi veselu notu.

Pročitano 9562 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Decembar 2018 12:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Suncokret - simbol leta i sunca