Artnit

Ponedeljak, 01 Juni 2020 10:01

Rej Bredberi - Baštovanstvo je najzgodniji izgovor da se postane filozof Istaknut

Dizajn korica knjige Maslačkovo vino Dizajn korica knjige Maslačkovo vino

"U tome i jeste problem s tvojom generacijom", reče deda. "Bile, stidim se tebe, tebe novinara. Sve stvari u životu koje su nam date da ih okusimo, ti eliminišeš. Štedi vreme, štedi snagu, kažeš ti." Podrugljivo je šutnuo pločice trave. "Bile, kad dođeš u moje godine, shvatićeš da mali ukusi i male stvari vrede više nego veliki. Prošetati u prolećno jutro bolje je nego se osamdeset milja voziti u truckavom automobilu, znaš li zašto? Zato što je ta šetnja puna aroma, puna mnoštva stvari koje rastu. Imaš vremena da tragaš i otkrivaš.

Znam ja - ti sada težiš širem efektu, i pretpostavljam da je to dobro i da tako treba. Ali, kao jedan mladić koji radi u novinama, ne smeš da zanemaruješ male stvari. Ti gajiš veliko divljenje prema skeletima, a ja volim otiske prstiju; fino i lepo. Trenutno su takve stvari tebi dosadne, i pitam se nije li tako zbog toga što nikada nisi naučio da ih iskoristiš. Da je po tvom, ti bi usvojio zakon kojim se ukidaju svi mali poslovi, male stvari. Ali, onda vam ne bi ostalo ništa da radite u pauzama između velikih poslova i imali biste pun vrag vremena da smišljate šta biste mogli raditi da ne biste poludeli. Umesto toga, zašto ne biste pustili prirodu da vam pokaže par stvari? Košenje trave i čupanje korova može biti način života, sinko."

Bil Forester mu se smeškao ne govoreći ništa.

"Znam", reče deda, "previše pričam."

"Nema nikog koga bih radije slušao."

"Lekcija se onda nastavlja. Ljiljani na žbunu bolji su od orhideja. A maslačci i zubača su još bolji! Zašto? Zato što ti saviju kičmu i nakratko te okrenu od svih ljudi i grada i preznoje te i spuste te tamo gde ćeš se ponovo setiti da imaš nos. A kad si tako okrenut sam sebi, stvarno si svoj na to kratko vreme; počneš da promišljaš stvari, sam. Baštovanstvo je najzgodniji izgovor da se postane filozof. Niko ne nagađa, niko ne optužuje, niko ne zna, ali eto tebe, Platon među božurima, Sokrat svojeručno gaji tsuge. Čovek koji tegli džak đubriva preko svog travnjaka sličan je Atlasu koji pušta svet da mu se lako vrti na ramenu. Kao što je Semjuel Spolding, cenjeni gospodin, jednom rekao: 'Kopaj po zemlji, prekopavaj po duši.' Zavrti te noževe kosilice, Bile, i hodaj kroz sprej iz Fontane mladosti. Kraj lekcije. Pored toga, zdravo je ponekad pojesti iskidano maslačkovo lišće i stabljike."

 

Tsuga, lat. - drvenasta biljka, po izgledu između naše jele i smrče, koje može da naraste i do 100 m na svom prirodnom staništu, u Severnoj Americi.

 

 

Iz romana Maslačkovo vino

Pročitano 2322 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Rej Bredberi - Baštovanstvo je najzgodniji izgovor da se postane filozof