Artnit

Ponedeljak, 09 Mart 2020 11:56

Jagodičasti spanać - Chenopodium foliosum Istaknut

Jednogodišnja dekorativna biljka Chenopodium foliosum je poznata po imenima jagodičasti spanać i jagoda spanać koje je dobila po listovima koji podsećaju na listove spanaća i ukusu koji podseća na jagodu. Potiče iz Severne Amerike. U Evropi je kao povrće gajena od oko 1800. godine, a kada ju je zamenio sadašnji obični spanać preselila se u Aziju. Danas se ponovo javlja interesovanje za njegovo gajenje. Može da se gaji u cvetnoj leji ili saksiji.

Jagodičasti spanać može da poraste oko 50 santimetara. Njegovi listovi mogu biti nazubljeni ili glatkih ivica. Sveži listovi se kuvaju kao spanać, dodaju u supe ili jedu kao salata.

Tokom leta i početkom jeseni jagodičasti spanać cveta. Mali sferični grozdovi sastoje se od sitnih crvenkasto-zelenih cvetova. Plodovi su crvene jestive bobice koje imaju puno vitamina i minerala, i sazrevaju krajem leta. Izgledom podsećaju na malinu, a ukusom na jagodu. Ukus je slabiji nego ukus jagode, ali ima jaku aromu i koristi se za džemove, sokove i slatka i kao dodatak salatama. Može se koristiti za farbanje hrane i za dobijanje prirodne crvene boje za tkaninu, slikanje i druge primene.

Jagodičasti spanać se može sejati direktno ili u kontejnere, a biljke rasaditi kada malo porastu. Može da se gaji na različitim tipovima zemljišta po strukturi i kiselosti. Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto i dobro drenirano zemljište.

Pročitano 1909 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Jagodičasti spanać - Chenopodium foliosum