Artnit

Utorak, 07 Januar 2020 11:18

Nega mini kaktusa Istaknut

Mini kaktusi su samo nekoliko santimetara visoki i dobro prilagođeni za gajenje u saksiji. Oni uglavnom imaju cvetove jarkih boja i zanimljive oblike. Mogu da se gaje u sasvim malim posudama, udružene u većim posudama ili u staklenim terarijumima. Lako se gaje, a svojom bojom mogu da osveže svaki kutak u domu.

Za sađenje mini kaktusa koriste se listovi, zasečene stabljike ili korenje. Listovi se postavljaju na zemlju ili zasade u zemlju, i oni će proklijati. Mogu se saditi u sasvim maloj saksiji, a u vrtu najbolje izgledaju i uspevaju kada rastu zgusnuti. Korenje koje se sadi mora da se obradi i smanji na potrebnu veličinu pre sađenja.

Mini kaktus treba držati na južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani. Da bi imali raznobojne cvetove, potrebno im je dnevno oko četiri sata direktne sunčeve svetlosti. Pošto im je potrebno ravnomerno izlaganje suncu, periodično ih rotirajte. Ako primaju previše sunca, umesto zelene kaktusi dobijaju belu ili žutu boju, a zbog prekomerne direktne izloženosti najjačem suncu opekotine. Kaktusi se premeštaju iz područja jakog svetla na slabije osvetljeno mesto postepeno.

Mini kaktusima nije potrebno mnogo vode, jer ako se previše zalivaju uvenu ili istrule. Potrebno im je dobro drenirano tlo i pored treseta i zemlje, na dno se stavljaju sitni kamenčići kako bi se voda proceđivala. Dobro je zaliti ih rano ujutru, da bi tokom dana mogli da upiju vodu. Treba izbegavati direktno kvašenje listova, zbog eventualnih opekotina nastalih direktnim izlaganjem suncu. Tokom kasnog proleća i leta zalivaju se jednom nedeljno, a na jesen i zimu jednom mesečno. Ponovo se zalivaju tek kada im se zemlja sasvim osuši.

Mini kaktusima je potrebno malo đubriva. Tokom aktivnog rasta mogu se prihranjivati đubrivom sa malo azota svaka dva ili tri meseca. 

Pročitano 2119 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega mini kaktusa