Artnit

Petak, 20 Septembar 2019 10:39

Simbolika bele ruže Istaknut

Anri Fanten Latur - Drvo belih ruža Anri Fanten Latur - Drvo belih ruža

Bez živopisne boje koja bi je naglasila, lepota ruže je najbolje prikazana u beloj ruži. Vekovima je bela ruža imala veliki značaj u mnogim kulturama i bila deo mitova i legendi. Ona je drevni simbol čiste ljubavi i mira, a njome se iskazuje mnoštvo različitih poruka i osećanja ljubavi, prijateljstva, mira, poštovanja i nade. Ovaj cvet takođe predstavlja istinu, tišinu, tajnost, pobožnost, poniznost, šarm i mladost.

Stari Grci su voleli belu ružu koja je u to vreme bila divlji grm u vrtu. Bele ruže su se povezivale s boginjom lepote, ljubavi i plodnosti Afroditom. Grčki mit kazuje da su ruže prvobitno bile bele dok se jednog dana Afrodita nije ubola njihovim trnjem, a krv koja je kapala iz njenog prsta pretvorila je bele ruže u crvene. Otada je bela ruža postala simbol nevinosti, a crvena ljubavi i strasti. Bele ruže su ukrašavale dvorane za bankete ili se pojavljivale na sastancima vojske. Često su se koristile i kao lekoviti sastojak.

U starom Rimu bela ruža je bila sastojak perfema. Grmovi bele ruže su sađeni na grobovima kako bi ukazali na nevinost preminulih mladih žena.

Bela ruža je bila važan deo Rata ruža, koji se vodio između 1455. i 1485. godine oko engleskog prestola između sledbenika dinastije Lankaster čiji je simbol bila crvena ruža i dinastije Jork čiji je simbol bila bela ruža.

U viktorijanskoj tradiciji se smatralo da je bela ruža najprikladnija za mladu devojku ili ženu koja još nije osetila duboku i strasnu ljubav. Udvarači su slali bukete belih ruža onima kojima su nameravali da ukažu na početak udvaranja.

Tradicija nošenja buketa belih ruža neveste počela je 1840. godine na venčanju kraljice Viktorije. Buket belih ruža neveste simboliše čistotu, devičanstvo i nevinost, doživotnu sreću u ljubavi i čistotu odnosa između dve duše.

U hrišćanstvu se simbol bele ruže pripisuju Devici Mariji, koju takođe zovu Mistična ruža neba, naglašavajući da je bela ruža radosna i čista.

Bela ruža simboliše nebesa, ljubav, poštovanje i čast i takođe predstavlja simbol sećanja i izražavanje duhovne ljubavi. Veruje se da je u raju procvetala bez trnja, što se promenilo nakon pada Adama i Eve. Ona se koristi za izražavanje saučešća, a na sahranama se smatra pokazateljem svetog, duhovnog sjedinjenja umrle duše i Boga na nebu. Na Majčin dan belu ružu nose oni čije su majke preminule.

Pročitano 6943 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika bele ruže