Artnit

Četvrtak, 19 Septembar 2019 10:30

Platycodon grandiflorus - balon cvet Istaknut

Baštenska biljka Platycodon grandiflorus poznata je po imenu balon cvet zbog cvetnih pupoljaka koji nabubre poput balona pre nego što se potpuno otvore. Takođe, uz nju se vezuju imena kineski zvončić, japanski zvončić, platikodon. Gaji se u vrtu u kombinaciji sa hostama, arumom, baštenskim ciklamama, kao saksijska biljka, a lepo izgleda i u žardinjerama. Koristi se i kao rezano cveće, začinska biljka i lekovita biljka.

Platycodon grandiflorus je vrsta zeljaste višegodišnje biljke iz porodice zvončića (Campanulaceae) i jedini pripadnik roda Platycodon. Ime vrste Platycodon potiče od grčkih reči platys što znači širok i kōdōn što znači zvono. Prirodno stanište je istočna Azija (Kina, Koreja, Japan i ruski Daleki istok).

Balon cvet može da poraste u visinu od 40 do 100 santimetara i ima debelo korenje. Duž stabljike rastu zeleni listovi ovalnog oblika, nazubljeni na ivicama. Prilikom sečenja iz stabljike izlazi beli sok.

Od juna do septembra cveta balon cvet. Pojedinačni zvonoliki, krupni cvetovi se nalaze na vrhovima stabljike i grana. Iako vrsta ima plave cvetove, postoje sorte sa belim, ružičastim i ljubičastim cvetovima, kao i sa dvostrukim cvetovima.

Svež ili osušen koren balon cveta je veoma popularan sastojak u azijskoj kuhinji. U Japanu se mlado lišće jede i koristi u salatama, a u Koreji se koren sa uklonjenom spoljnom koricom koristi u supama. Stariji listovi se suše i koriste kao začin.

Kao lekovita biljka balon cvet se koristio od davnina. On se sakupljao u divljini, a danas se koristi samo koren koji se uzima u proleće ili jesen sa dvogodišnje ili trogodišnje biljke. U tradicionalnoj kineskoj i korejskoj medicini koristi se za lečenje bronhitisa, astme, infekcije grla, upale krajnika.

Pročitano 8953 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Platycodon grandiflorus - balon cvet