Artnit

Petak, 26 April 2013 21:42

Nega fuksije Istaknut

Fuksija, poznata i kao minđušica je trajna, višegodišnja biljka. U zavisnosti od sorte može se gajiti kao grm, puzavica ili se orezivanjem može formirati krošnjica na vrhu stabla. Ako je nega pravilna njeni zvonasti cvetovi neobičnih boja biće predivan ukras eksterijera doma od proleća do jeseni.

Optimalno vreme za sađenje fuksije je od kraja maja do sredine juna. Sadi se u dobro dreniranu zemlju, a najbolja je mešavina baštenske zemlje i zemlje za cveće. Za fuksiju stablašicu, neophodno je da se obezbedi i oslonac za rast.

Baštenske vrste fuksije uspevaju na gotovo svim vrstama dobro propusnog zemljišta, uz dodatak humusa i malo koštanog brašna. Mladi grmovi se sade kada prođu mrazevi, u proleće. Potrebno im je dosta sunca ili lagana hladovina i često zalivanje u vreme sušnih perioda.

Na direktnom suncu listovi fuksije mogu da izgore, a cvet da brzo propadne. Ukoliko je napolju, odgovara joj polusenka ili svetlo mesto zaštićeno od najjačeg podnevnog sunca. Idealno mesto u vrtu je na istočnoj i zapadnoj strani kuće. Ako se gaji kao sobna biljka treba je staviti blizu zapadnog ili istočnog prozora, ali ne na direktno sunce.

Kada se fuksija smesti na neko mesto, nije dobro premeštati je, jer može da odbaci cvetove.

Fuksiji odgovaraju dobro provetrene prostorije, ali ne podnosi promaju. U kasno proleće ili početkom leta fuksija može da se iznese na terasu ili balkon koji je zaštićen od vetra.

Pošto ne voli visoke temperature fuksiji odgovara mesto u hladovini. Narandžaste i crvene fuksije su otpornije na vrućinu od belih i ljubičastih.

Pri zalivanju fuksije treba biti veoma obazriv. Ova biljka voli vlagu, tako da je neophodno paziti da se njena zemlja nikada ne osuši u potpunosti, ali ne sme da bude ni previše vlažna.

Tokom proleća fuksija se često zaliva, a leti svakodnevno (po potrebi i dva puta dnevno, ukoliko je u saksiji), uz obavezno orošavanje odstajalom vodom.

Da bi intenzivno i neprekidno cvetala fuksiju treba đubriti od februara do avgusta tečnim mineralnim đubrivom jednom nedeljno.

Redovnim orezivanjem i oblikovanjem fuksija dobija željeni oblik i obilno cveta. Može se orezivati i oblikovati ili kao drvo ili kao žbun. Kada precveta treba je orezati, ako je u obliku grma i do 3/4 biljke.

Fuksija se razmnožava lako reznicama koje je najbolje praviti u decembru i ožiljavati ih u čistom pesku. Posle prolećnog orezivanja reznice se mogu koristiti i za razmnožavanje. Reznice se mogu ožiliti u vodi ili u rastresitom supstratu. Kada puste korenčiće, mogu da se zasade u saksiju, u mešavinu koja se sastoji od dva dela gline i jednog dela krupnog peska i treseta ili baštenske zemlje. Mladi izdanci cvetaju iste godine.

Savetuje se da se fuksija ne presađuje u toku godine, već isključivo u novembru. Pošto nema jak korenov sistem nije joj potrebna velika saksija. Presađuje se u za dva broja veću saksiju. Supstrat za presađivanje treba da se sastoji od humusne zemlje, jednog dela gline i grubog peska. Da bi se održao optimalan nivo vlage i omogućio bolji protok vode, na dno saksije se stavlja drenažni sloj. Na primer, dno se može posuti šljunkom.

Da bi se omogućilo bujno i dugo cvetanje i podstaklo stvaranje novih cvetnih pupoljaka treba uklanjati redovno uvele cvetove fuksije.

Ako pupoljci fuksije počnu da otpadaju, najčešći uzroci su visoka temperatura ili nepravilno zalivanje (premalo ili previše vode). Ukoliko počnu da otpadaju listovi, uzrok je verovatno topao i suv vazduh ili izuzetno slabo osvetljenje. Mogu se pojaviti i pepelnice i truleži, ako se ne neguje pravilno ili se zaliva preterano.

Biljne štetočine koje najčešće napadaju fuksiju su bele vaši i bele mušice. Protiv njih se preventivno može zaštititi biljka štapićima za zaštitu biljaka.

U jesen fuksije odbacuju lišće. Pre prvog mraza i unošenja u zatvoren prostor, treba skratiti sve izdanke za trećinu, a obolele grane, listove i cvetove i grane koje rastu ka unutrašnjoj strani treba potpuno ukloniti. Tokom zime fuksija se čuva na svetlom i prohladnom mestu, na temperaturi od 10 do 12 stepeni, ne prihranjuje se i ne prska. Zaliva se tek toliko da se korenov sistem ne osuši. Ukoliko fuksija prezimi na sobnoj temperaturi zbaciće delimično ili potpuno lišće. Od marta se premešta na toplije, još jednom orezuje i presađuje.

Fuksija, i kao baštenska, i kao sobna biljka predstavlja uvek zanimljiv detalj u enterijeru i eksterijeru doma. Svojim neobičnim oblicima stvara zanimljive vizuelne efekte u prostoru, naročito ako je njena nega pravilna.

Pročitano 32329 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega fuksije