Artnit

Petak, 08 Februar 2019 12:12

Dunjarica - mušmulica Istaknut

Dunjarice ili mušmulice (Cotoneaster) su rod s brojnim vrstama zimzelenih i listopadnih grmova, retko drveća. Njihovi brojni plodovi ostaju na biljci i tokom zime i tako postaju zanimljiv ukras tokom tmurnih dana u vrtu. U vazama s vodom, orezane grane s plodovima mogu dugo ukrašavati enterijer doma.

Dunjarica spada u rod Cotoneaster iz porodice ruža (Rosaceae). Latinsko ime roda potiče od latinske reči cotonem, što znači dunja i aster, što znači slično, slično dunji. Potiče iz Kine, a u Evropi se gaji od početka XX veka.

Listovi dunjarice su naizmenični i glatki. Dunjarica cveta u maju i junu. Cvetovi su beli ili ružičasti, sa pet latica, smešteni u pazušcima listova. Plodovi su mali, najčešće crvene boje, ali mogu da budu ružičaste i narandžaste ili čak braon ili crne boje kada sazreju.

Dunjarica je žbunastog ili puzajućeg rasta. Zavisno od sorte može da poraste u visinu od 50 cm do 5 m. Niske, puzeće vrste mogu da budu dobri pokrivači tla i odlična dekoracija kamenjarima, pužu preko zidića. Grmolike vrste se sade kao ukrasni grmovi u grupama ili pojedinačno.

Dunjarice se često primjenjuju za sađenje visokih živih ograda pomoću koje se osigurava vizuelna privatnost ili niskih kojima se dele određeni delovi vrta. Neke vrste ovih grmova mogu se preoblikovati u bonsai drvca.

 

Pročitano 3626 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dunjarica - mušmulica