Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 25 Juni 2018 10:34

Loropetalum chinense - kineske rese Istaknut

Ukrasni grm Loropetalum chinense zbog svojih zanimljivih cvetova i porekla poznat je po imenu kineske rese. Cveta krajem zime i u proleće, a njegovi listovi koji mogu da imaju različite zelene, bakarne, ljubičaste i crvene tonove unose boju u vrt. Može da se sadi pojedinačno ili u grupama u vrtu, u većoj saksiji, ali i da bude živa ograda.

Ime roda Loropetalum potiče od grčkih reči loron što znači traka i petalon, što znači list ili latica, a odnosi se na oblik cvetnih latica. Specifični epitet chinense označava Kinu i odnosi se na njegovo poreklo.

Loropetalum chinense može da poraste u visinu i do 1, 50 metra. Njegove savitljive grane lepo padaju i oblikuju horizontalne slojeve. Listovi su zimzeleni, ovalni i naizmenično raspoređeni, a njihova boja zavisi od starosti i temperatura. Kada su mladi mogu da imaju nijanse bronzanocrvene boje, a kada su zreli obično su u maslinastozelenoj ili burgundi boji.

U toplijim krajevima Loropetalum chinense cveta od februara, a u hladnijim od aprila. Cvetovi su sitni, skupljeni u klastere, u obliku pauka, a kod nekih kultivara i blago mirišljavi. Svaki cvet ima četiri uske latice u obliku trake. Pored osnovne vrste belog cveta postoje varijeteti crvenih ili ružičastih cvetova.

Pročitano 3614 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Decembar 2018 11:56
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci