Artnit

Nedelja, 22 April 2018 10:52

Nega ruske žalfije Istaknut

Listopadni grm Perovskia atriplicifolia je poznat po imenima ruska žalfija i ruska kadulja zbog eteričnih ulja koja mu daju miris na žalfiju i lavandu. Može da se gaji kao saksijska biljka i sadi se u kamenjare i kao ukrasni grm u vrtu. Izgleda lepo u kontrastu sa višegodišnjim biljkama sa ružičastim cvetovima poput floksa, sleza ili ruža, kao i sa onim sa žutim cvetovima poput rudbekije. Takođe, može da izgleda zanimljivo uz biljke kao što su lavanda, kadulja, geranijum, komorač ili ukrasne trave.

Ruska žalfija može da toleriše i siromašnije zemljište, ali je bitno da je dobro drenirano. U previše plodnom zemljištu grane će se izdužiti i izgledati neuredno.

Ruska žalfija najlepše cveta na sunčanom mestu. Dobro podnosi sušu, ali je izdržljiva i tolerantna na hladnoću.

Pošto ruska žalfija cveta na jednogodišnjim grančicama, treba da se oreže svakog proleća, pre prvih listova, skoro do zemlje, obično na 15 do 20 santimetara. Kada se ne oreže dovoljno grane će biti tanke i povijene. Ako se oreže prerano može uvenuti, a kada se oreže u jesen posebno ako je blaga može da se podstakne stvaranje novih izdanaka, koji će uvenuti u zimu, što može da izazove i propadanje biljke.

Ruska žalfija se razmnožava reznicama i semenom. Ne zahteva često deljenje korena.

Seme ruske žalfije se seje početkom godine i blago prekrije supstratom. Mlade biljke niču za 3 do 12 nedelja. Germinacija se može poboljšati, ako se seme stratifikuje, 2 do 4 nedelje u frižideru. Kada nikne može da cveta već u prvoj godini.

 

Pročitano 4155 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ruske žalfije