Artnit

Nedelja, 15 April 2018 10:46

Nega planinske ruže Istaknut

Planinska ruža (Dryas octopetala) poznata i po nazivima planiski avens, beli drias, bela šumska vila, rosinica je niski višegodišnji grm ili jastučasti polugrm koji se gaji kao pokrivač tla. Brzo se širi i pravi lep tamnozeleni ćilim u kamenjaru i vrtu. Laka je za gajenje.

Planinska ruža uspeva i u kiseloj podlozi, bogatoj humusom pomešanim sa lomljenim kamenom.

Sunčan položaj, kao i onaj u polusenci odgovara planinskoj ruži.

Planinska ruža je izdržljiva na niske temperature. Ali, kada su zime bez snega, sa oštrim mrazevima, nestaje njen nadzemni deo koji se u proleće lako obnavlja.

U rano proleće planinska ruža može da se razmnožava deljenjem bokora. Mlade biljke-izdanci se odvajaju od matične biljke i presađuju. Takođe, se može razmnožavati reznicama koje se uzimaju u julu ili avgustu sa drvenastog dela stabla, a ožiljavaju se u pesku.

Planinska ruža može da se razmnožava semenom koje se seje u saksije ili na otvoreno. Pre sejanja preporučuje se da se seme umotano u vlažnu papirnu maramicu, na dnu zatvorene plastične posude, drži u frižideru najmanje 4 nedelje. Seje se u vlažan supstrat i tanko prekriva njime, a nikne za oko 4 do 8 nedelja. Kada su mlade biljke dovoljno velike presađuju se u pojedinačne saksije, koje se stavljaju u zatvoren zaštićen prostor prve zime. Krajem proleća ili početkom leta se rasađuju na otvoreno, na stalno mesto.

Pročitano 2370 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 04 Januar 2020 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega planinske ruže