Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 03 April 2018 10:36

Eichhornia crassipes - vodeni zumbul Istaknut

Eichhornia crassipes je popularna vodena biljka. Svoje poznato ime vodeni zumbul je dobila po lepim, velikim, svetloplavim cvetovima skupljenim u cvast nalik cvetu zumbula. Uglavnom uspeva u sporim tekućim ili stajaćim vodama, gde slobodno pluta, a veoma retko raste pričvršćena. Gaji se kao dekoracija u velikim otvorenim akvarijumima i vrtnim jezerima, a može da raste i u posudama na sunčanom mestu.

Eichhornia crassipes je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada rodu Eichhornia iz porodice Pontederiaceae. Naziv roda je dat prema pruskom ministru Eichhornu, a ime vrste potiče od latinske reči crassus, što znači debeo. Potiče iz Brazila, odakle je raširen po celom svetu.

Vodeni zumbul može da poraste u visinu od 20 do 50 santimetara. Listovi su bubrežasti i kožasti, sjajnozelene boje, sakupljeni u rozetu.

Vodeni zumbul cveta od jula do oktobra. Cvetovi su svetloplavi ili ljubičasti, a najgornja latica u centru ima tačku žute ili narandžaste boje. Korenje je dugo i tamne boje, a u njemu žive mnogobrojne sitne vodene životinje.

U mnogim eksperimentima se dokazalo da vodeni zumbul uspešno uklanja arsen, cijanid i bakar iz vode. U vrtnim jezercima je koristan, jer sprečava eutrofikaciju vode, koja nastaje kada se u vodi nakupi previše hranjivih materija.

Preparati vodenog zumbula se koriste u homeopatiji. U nekim krajevima se delovi koji rastu iznad vode koriste za ishranu.

Pročitano 2024 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Mart 2019 12:11
Stefan Tanasijević

Najnovije: