Artnit

Nedelja, 25 Februar 2018 11:44

Sobna lozica - Cissus antarctica Istaknut

Cissus antarctica, poznatiji kao sobna lozica je puzavica sa svetlozelenim listovima sa nazupčenom ivicom, koja se često gaji kao sobna biljka. Može se razvijati u saksiji ili visećoj korpi, gde stvara kaskade od svežih listova. Lepo se uklapa u rustični, kao i u savemeni stil uređenja doma. Vrlo je otporna i lako se prilagođava.

Sobna lozica se dobro prilagođava širokom spektru intenziteta svetlosti. Dobro podnosi hladovinu kao i svetlo mesto, ali ne i prejako sunce. Prekomerno izlaganje suncu izaziva mrlje na listovima, koje će na kraju postati braon. Može da se stavi na prozor okrenut ka severu ili istoku. Treba je držati na istom mestu, jer ne voli promene.

U toku zime sobna lozica može da se drži u nezagrejanoj prostoriji na temperaturi 3 do 6 stepeni, kao i u zagrejanoj na temperaturi od 16 do 24 stepeni. Može da podnese velike promene u temperaturi i prilično je tolerantna na promaju, ali joj ne odgovara vruć, suv vazduh. Da bi se obezbedila odgovarajuća vlaga vazduha, blago se prska vodom.

Iako se prilagođava i lošijoj zemlji, najviše joj odgovara humusna ilovača pomešana sa malo peska.

Tokom perioda aktivnog rasta sobnu lozicu treba zalivati umereno, pošto se prethodno proveri vlažnost zemljišta. Zbog preteranog zalivanja, pojavljuju se braon pege koje se šire, a list se suši i otpada. Leti se zaliva dva puta nedeljno, a zimi jednom u toku dve nedelje.

Od ranog proleća do rane jeseni sobna lozica se prihranjuje pažljivo tečnim đubrivom svake dve nedelje, jer ne podnosi prejake rastvore đubriva.

Sobna lozica se razmnožava mladim izdancima u proleće. Najbolji je izdanak sa dva para listova, sasvim uz glavnu stabljiku, sa koga se pre sađenja uklanja donji par listova. Izdanak se sadi u saksiju sa mešavinom treseta i peska i dobro zalije, a preko nje stavi plastična kesa. Ova saksija treba da se drži na temperaturi od 16 do 18 stepeni, a plastična kesa diže svaki dan oko pet minuta i pazi da se zemlja ne osuši. Može da se razmnožava i reznicama, zrelim izdancima.

Sobna lozica se presađuje u proleće kada preraste saksiju. Ako je potrebno može se presaditi i dva puta godišnje.

U rano proleće treba skratiti glavne izdanke sobne lozice da bi zadržala grmolik izgled i gustinu. Periodično mogu da se orezuju i delovi koji štrče, kako bi se podstaklo grananje.

Pročitano 4212 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobna lozica - Cissus antarctica