Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 15 Januar 2018 11:53

Nega mini irisa Istaknut

Rod biljaka Sisyrinchium sadrži više od 200 vrsta, jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka iz porodice irisa (Iridaceae). U narodu su njegove vrste poznatije pod nazivom mini iris, jer kao i iris formiraju busen od uskih listova, a zato što nalikuju na travu pod nazivima plavooka trava, žutooka trava, zlatno-plava trava. Neke vrste se gaje kao baštenske biljke u vrtu, u kamenjarima ili saksijama i ne zahtevaju neku posebnu negu.

Iako nije posebno zahtevan po pitanju zemljišta, mini iris najbolje raste u dobro dreniranom, vlažnom zemljištu.

Mini irisu odgovara sunce i polusenka, ali najlepše i najviše cveta na sunčanom mestu.

Kada je mini iris već dobro ukorenjen, toleriše i kratki sušni period.

U proleće kada počne da raste, mini iris može da se prihranjuje.

Ostavite listove na mini irisu nakon cvetanja leti, jer će tako da prikupe energiju za skladištenje u korenima za sledeću sezonu cvetanja. Nakon što postanu braon, isecite ih iznad krune.

Malčite mini iris sa organskim materijalom kako biste obezbedili hranljive sastojke i zaštitili ga od smrzavanja. U krajevima gde su jače zime iskopajte biljku u jesen i presadite je u saksiju, stavite je na malo osvetljeno mesto, a u proleće presadite u vrt.

Mini iris se razmnožava u proleće ili kasno leto deljenjem rizoma ili semenom. Kada ima optimalne uslove, može da se i samozasejava.

Rupa u koju se sadi mini iris ne treba da bude dublja, nego ona u kojoj raste. Ona se potpuno napuni zemljom, a biljka posle sađenja zalije.

Pošto najlepše izgledaju u većim busenima, mini irise treba podeliti svake dve do tri godine kako bi izgledali lepše.

Pročitano 2353 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Decembar 2019 11:41
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci