Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 02 Januar 2018 12:01

Echinocactus grusonii - zlatno bure Istaknut

Echinocactus grusonii je najčešće gajena vrsta kaktusa. Zbog svog oblika i boje poznat je i po nazivima zlatno bure kaktus, zlatno bure, zlatna lopta kaktus, zlatna lopta, svekrvin jastuk, svekrvina stolica. Popularan je zbog svojih zlatnožutih bodlji, koje izgledaju atraktivno i nakon nekoliko godina. Kao sobna biljka ukrašava dom.

Echinocactus grusonii pripada rodu kaktusa Echinocactus čiji naziv potiče od latinskih reči echinos, što znači jež zbog mnogobrojnih bodlji i kakoo što znači nanosim zlo. Ime vrste grusonii dato je u čast nemačkom pronalazaču Hermanu Grusonu, koji je bio najveći kolekcionar kaktusa u Evropi u XIX veku.

U svom prirodnom staništu u Meksiku Echinocactus grusonii raste na kamenitim obroncima. Okruglastog je oblika, a u zrelosti postaje izdužen u obliku bureta i na vrhu spljošten. Stabljika je bledozelena i u toku nekoliko godina se na njoj formira do 35 rebra sa zlatnožutim, malo kukastim bodljama. Sporo raste i može da poraste do 1 metar visine i širine, a kada se gaji kao sobna biljka obično oko 30 santimetara.

U martu i aprilu Echinocactus grusonii cveta samo ako je izložen dovoljno suncu. Cvetovi su mali, dugi, žute boje.

Pročitano 3324 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 09 Decembar 2019 11:08
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci